Glutensiz Diyet Sizin İçin Uygun mu?

Gluten buğday, arpa ve çavdarda bulunan birçok temel proteinlerden biridir.

Pişirilme şekli gluten oranını büyük ölçüde etkiler. Herkes glutensiz beslenme düzenine uygun değildir. Mayalı hamur daha ağırdır örneğin ve bazı bünyelere ağır gelebilir. Glutensiz un seçimi de vardır. Pişince gevrekleşen gluten yapısı diğer katkılarla ağırlaşır ve içeriği değişir.

Çölyak hastaları bu ürünleri tüketemez gluten duyarlılığı ve intoleransına sahiptirler. Buğday alerjiniz varsa glutenden uzak durun. Bağırsaklar bu besinleri ememez ve vücut tepkime gösterir. Çölyak olanların %80 i bu durumun farkında olmadıklarından tehlike ciddileşebilir.

Gluten tüketilince ishal, mide bulantısı, midede şişme, ağrı ve yorgunluk görülür. Başta migren gibi algılanır fakat gluten tüketimi söz konusudur. Gastroentrologa görünmeli ve çölyak durumunuzu kontrol ettirmelisiniz.

Bu kişiler asla bu ürünleri ekmek, makarna, pirinç gibi buğraylı ürünleri tüketmemelidir. Diyette meyve, sebze, az yağlı süt, fasulye, fındık, balık ve yağsız et verilir. Glutensiz beslenme düzeninde de ihtiyaç duyulan tüm besin değerleri alınabilir. Diyet yapanların özellikle dikkatli olmasında yarar var.
Referans.7gunsaglik.com.tr
X