Ayak Sorunları ve Alınacak Tedbirler

Bunyon(İltihaplı Ayak Şişliği-Yangı): Ayak baş parmağının altında gelişen bir yumrudur ve diğer parmaklara doğru kaymasını sağlayarak düzensiz bir görünüme ve rahatsızlığa sebep olur. Ayak kemiklerinin hizasını bozar eklemde karakteristik yumru üretimini sağlar, basınçlı ve ağrılıdır. Parmaklarda acılı ve ağrılı mısır oluşumuna neden olur. Ağrı kesiciler ayak yastık destekleri ve geniş rahat ayakkabı giyerek sorun çözülebilir. Yüksek topuklu ayakkabılardan, dar ve sıkı ayakkabılardan kaçınılmalıdır.

Mısır ve Nasır: Sürtünmeyle ve birçok sebeple oluşan mısır ve nasırlar, hassas cilt iyi korunamadığı zamanlarda, kalın, sert ve ölü deriye neden olurlar. Koni biçiminde deriye gömülü olarak çıkar. Genellikle küçük ve sıkışık bölgede meydana gelirler. Hastalığı tetikleyen uygunsuz ayakkabı giyimine devam edildiğinde nasırlar da ilerler. Pamuklu kadiye ayak yastığı ve tabanları işe yarar. Cerrahi müdahale ile de tedavi edilir.

Gut: Bir artrit türüdür, baş parmağın büyük ekleminde genellikle şişlik, ağrı, kızarıklık ve sertlik ile karakterizedir. Gut, ayak, ayak bileği ya da dizde ortaya çıkabilir. Eklemlerde sert kristaller oluşturabilir. Vücutta çok fazla ürik aside sebep olabilir. Son günler ve haftalarda saldırıya geçerse, anti enflamatuar ilaçlar kullanılabilir. Ürik asit düşürücü ilaçlar kullanılır. Bunu yıkmanın bir diğer başarılı yolu ise uygun bir beslenme tarzını benimsemektir. Mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Diğer belli başlı ayak hastalıkları şunlardır:
Plantar siğiller: ayak tabanı üzerinde gelişir, zor ve saldırgandır. Bulaşıcıdır, kırık deri yoluyla içeri girer havuz ve duşlardan virüs yoluyla deriye girer. Lazer tedavis mevcuttur.
Ayak mantarı: yanma, kaşıntı, kızarıklık, peeling kabarma oluşur. Mantar enfeksiyonu, direkt temasla veya bulaşmayla geçer. Ayakkabıda ve hava sirkülasyonunda gelişir. Ilaç tedavisi vardır
Tırnak mantar enfeksiyonu: Renksiz ve kırılganlaşan tırnaklarda vardır.
İçe kıvrık ayak başparmağı, batık ayak tırnakları ve düztabanlık diğer sorunlardır.
Kaynak Siteye Teşekkürler.7gunsaglik.com
X