Vitiligo Hastalığının Nedenleri ve Tedavi Şekli

Derimizin rengini veren melanin pigmentinin hasar görmesi sonucunda cildin bazı bölgelerinde yama şeklinde beyazlamaların oluşması durumu vitiligo olarak adlandırılmaktadır. Bahsedilen beyazlık süt kadar belirgindir.

Vücutta en çok el, kol,bacaklar ve yüz etkilenmektedir. Her 100 kişiden 1.5 inde görülmektedir. Genetik faktörlerin hastalığın oluşumunda etkili olduğunu söylemek mümkündür.

Vitiligonun Nedenleri:
Vücudumuzda renk veren melanin adında bir pigment bulunmaktadır. Işte bu pigmentin bozulmaya uğraması vitiligonun oluşmasına neden olmaktadır. Bununla birlikte güneş yanması, stres, çarpma gibi faktörler bu hastalığın şiddetinin artmasında önemli etkenlerdir.

Tedavisi:
Vitiligo tedavisinde temel amaç bozulmaya uğrayan melanosit hücrelerinin çalışmasını normale döndürmektir. Bunun gerçekleşmesi için bazı krem ve ilaçların kullanılması gerekmektedir. Bununla birlikte bu hastalık için son zamanlarda kullanılan yaygın tedavi ultraviyole B ışık tedavisidir. Işın tedavisi yalnızca vitiligonun oluştuğu bölgeye uygulanır ve yüzdiğer bölgelerin zarar görmesi engellenir. Bu tedavi için birkaç şans eseri olmayıp seansların düzenli bir şekilde aksatılmadan uygulanması çok önemlidir. Minimum 10 seans sonucunda olumlu cevap alınmaktadır. Haftada iki üç seans uygulanmalıdır
Kaynak Siteye Teşekkürler.7gunsaglik.com
X