Umumi Tuvalette El Yıkamak Önemli

Tokalaşmak, başkasının elinden bir şey yemek ya da tuttuğu şeyleri tutmak ve temas etmek ne kadar riskliyse, umumi tuvalette el yıkamadan çıkmak da o kadar risklidir.

Enfeksiyon ve mikrop kapma riski yüksek olduğu bilinir. Maalesef umumi tuvaletlerden çıkan kişilerin sadece %5’i ellerini yıkıyor. %33 oranda kişi sabun dahi kullanmadan ellerini yıkıyor. %10 oranda kişi hiç ellerini yıkamıyor. Bir üniversitenin tuvaletinde yapılan araştırmada 3700 kişi incelenmiş ve bu sonuçlar bulunmuştur. Doğru el yıkama kurallarına kimsenin uymadığı gibi insanlar el yıkamaya vakit bile ayırmıyor. Diğer bulgular da şöyledir.

Erkekler kadınlara oranla temizliğe ve el yıkamaya daha az önem veriyor. Kadınlar bu konuda daha titiz. Erkeklerin %15i, kadınların %7si hiç ellerini yıkamadan çıkıyor. Erkeklerin %50si, kadınların %78i sabun kullanıyor. Lavabo kirli ise insanlar ellerini yıkamaktan kaçınıyor. Günün ilk sabah saatlerinde eller daha sık yıkanıyor akşama doğru üşeniliyor. Akşam yemeğine çıkan insanlar diğer zamanlara oranla daha az el yıkıyor.

Bulaşıcı hastalıkların yayılmasını azaltmak için el temizliğine maksimum önem verilmelidir. Tek ve en etkili yapılacak şey elleri sabunla iyice yıkamaktır. Gıda kaynaklı hastalık salgınları en iyi böyle önlenebilir. Yüzde 50 oranda azalma görülür. Mikropları öldürmek için su ve sabunla 15-20 saniye kadar eller yıkanmalıdır. Restoran ve otel sahipleri ile de inceleme yapılmıştır. İşini kaybetmek istemeyen itibarlı mekanlar temizliğe önem vermektedir. Çalışanlar el temizliğine önem vermektedir.
Kaynak Siteye Teşekkürler.7gunsaglik.com
X