Erkeklerde Meme Kanseri ve Erken Teşhisin

Meme kanseri erkeklerde de görülüyor. Her hastalıkta olduğu gibi burada da, erken teşhis hayat kurtarıyor.

Durup duruken herhangi bir kanser tanısının konması şok edici olabilir, genelde insanlar bu sonuçtan korktuklarından doktora gitmeye çekinir. Oysa erken tanı ve hemen tedaviye başlamak, organlardan olmanıza hatta hayatınızdan olmanıza engel olacak hayat kurtaracaktır. Çoğu erkek de kadınlar gibi meme kanserine yakalanabilir.

Erken belirtilerini tanımak bilmek ve bilinçli olmak gerekir. İlerleyen kanser aşamalarında işiniz daha zor olacaktır. Erkeklerde de meme kanseri olabilir ve diğer doku ve organlara yayılabilir. Erkeklerde bu durumun bilinmemesi hastalığın ilerlemesini kolaylaştırır ve maalesef erkeklerde meme kanserinden yaşanan ölümler daha sık görülür.

Çünkü bir erkeğin meme kanseri olabileceği akla gelmediğinden belirtiler anlaşılmaz doktora gitmek ihmal edilir. Geç teşhis ve geç farkediş erkeklerde daha yoğundur. 1 milyon 400 bin meme kanseri kadın, erken tanıyla bu sorundan kurtulurken 130 bin erkek farkına bile varmadan yaşamını kaybediyor. Pozitif bir nokta varsa o da erkeklerde meme kanserinin daha nadir görülmesidir. Belirtilerin farkında olun ki, erken tanılama için doktora gidin.

Genellikle sağ meme altında hissedilir bir yumru,
Sol ve sağ meme arasındaki gözle görülür hissedilir farklılıklar,
Ciltte çekilme ya da birikme,
Meme ucundan sıvı gelmesi belirtilerdir.

Genetik veya çevresel etkenlerden kaynaklanabilir. Mastektomi cerrahisi ile tümör ve kanserli organ doku alınabilir. Kemoterapi ve hormon tedavileri de uygulanabilir.
Kaynak.7gunsaglik
X