Birden Fazla Bebekte Gebelik Komplikasyonları

Çoklu gebelikler tekli gebeliklere göre daha risklidir çünkü anne karnında birden fazla bebek vardır.

Komplikasyon riski de böylece artar. Erken doğum, düşük gibi riskler artar. İkizlerin %60 ı zamanında önce doğuyor. 37 haftayı tamamlamadan 35 haftada doğabilir. Üçüz gebeliklerde 33 hafta daha fazla bebekte 29 ve altına düşebilir. Erken doğumda riskler büyüktür. Bebek tam hazır değilken tam gelişmiyor. Akciğerler, beyin, diğer organlar tam gelişmiyor.

Bağışıklık sistemi hazır olmuyor ve enfeksiyonlarla mücadelede zorlanıyor. Erken doğan bebekler kolay hastalanıyor hatta hayatını kaybetme riski yüksek. Sağlıklı bir kiloya ulaşmakta zorluk çekerler. Büyük ihtimalle normal kiloya ulaşamazlar. Düşük kiloda olduklarından nefes almada güçlük çeker ve solunum cihazına bağlanırlar.

Yenidoğan bakım ünitesinde gelişmeleri için haftalarca beklenebilir. İdrarda yüksek protein ve yüksek tansiyon sorunları görülebilir. Plasentadan gelişmeye başlayan preklamsi sorununda ciddi hayati riskler söz konusudur. İnsülin kandaki şeker seviyeleri düzgün olmayabilir. Doğumdan önce rahim duvarından ayrılan bebeklerde erken doğum, düşük ve büyüme sorunları görülecektir. Tek bebeğe hamilelikte bu sorunlar çok az ihtimaller görülürken birden fazla gebelikte bu sorunlar yaşanabilir.
Kaynak Siteye Teşekkürler.7gunsaglik.com
X