Meme Kanseri Hakkındaki Rivayetler

Bazı yanlış bilinen rivayetler meme kanseri hastalarını veya bu riski taşıyanları merak altında bırakıyor. Şimdi tek tek rivayetlerin neler olduğunu ve aslında gerçeklerinin ne olduğunu görelim:
Genetik: Sadece ailede meme kanseri akrabaları olan kişiler bu risk altındadır sadece bir rivayetttir. Bu hastalığa sahip olan hastaların %85’inin aile öyküsü ile bir ilgisi yoktur. Anne ve kız kardeşte görülen kanserde hastalığın riski artar. Beslenme ve egzersiz gibi yaşamsal faktörler de bunu etkiler.
Baba tarafından akrabalar: Baba tarafında meme kanseri olan varsa önemli değildir denilir. Bu da yanlıştır. Aile ağacının her iki tarafına da bakılmalıdır. Miras genler tarafından etkilenilir.

Mamogram: Mamogram meme kanserini önler ve kansere yakalanma riskini azaltır. mamogram kadınlarda meme kanseri tespit etmek için kullanılan bir tarama testidir, ancak meydana gelen kanseri engellemez. Mamografi taramaları kadın ölümlerinin sayısını azaltarak tedavinin en etkili olduğu en erken bir aşamada kanseri bildirerek önleyebilir.
Radyasyon: Mamogram sırasında kullanılan radyasyon meme kanserine neden olur rivayeti de vardır. Pozlama radyasyon yüksek dozlarda kanser riskini yükseltir. Ancak mamogramda düşük doz kullanılır. Radyoterapi alınmaya başlanırsa asıl burada radyasyon tehlkesi yüksektir.

Yaş: Genç kadınlar meme kanseri olmaz denilir. Meme kanseri ayrımcılık yapmaz. Bu olguların %25’i 50 yaş altında kadınlarda görülür. Genç kadınlarda genellikle kötü hücreler daha çabuk büyür ve gelişir.
Cinsiyet: Sadece kadınlar meme kanseri olabilir. Neredeyse yılda 2000 erkek meme kanserine yakalanıyor. Erkekler de kadınlar gibi meme dokusuyla doğar ve kanser olabilirler. Ancak yumurtalıklar tarafından üretilen kadın hormonları meme dokusunun büyümesini teşvik ederken, erkeklik hormonu testosteron da engellemektedir. Bu da kadınların oranını 100 kat artırır.

Şekil: Meme kanserinde sadece topaklanma yumrular oluşur. En sık görülen türleri golf topu gibi nodüller sert ve ağrısız şişkinliklerdir. Cilt tahrişi, meme ağrısı, meme başı akıntısı, kolunun altında lenf bezlerinde şişme ve kızarıklık ve memede kalınlaşma gibi işaretleri vardır.
Cerrahi: Kötü huylu hücreyi ve meme dokusunu kaldırarak kanserden kurtulunur. Bunun yanında redyoterapi, kemoterapi gibi tedaviler de kullanılır ve kanserden tamamen kurtulunmaz.
Kaynak Siteye Teşekkürler.7gunsaglik.com
X