Bağırsak İltihaplanmasında Düşür Tortulu

İnflamatuar da denilen iltihaplı bağırsak hastalıkları, ülseratif kolit veya Crohn hastalıklarında nasıl beslenmeliyiz?

Düşük tortulu gıdalar tüketilmelidir. Kolay sindirilen yiyecekler önerilir. Böylece mide krampları ve ishal önlenebilir. Bitki ve lif ağırlıklı, tam tahıllar, kabuklu yemişler, çiğ ve kuru meyveler buna dahildir. Tortu dışkı oluşturan lif oranıdır. Sindirilemeyen gıdalar bağırsak duvarını tıkar iltihap ve hasara neden olur. İshal, şişkinlik, gaz ve kramp oluşur. Neler tüketilebilir?


Tahıllar. Tuzlu veya normal kraker, tost, beyaz ekmek, irmik, buğday, özellikle pişmiş tahıllar, pirinç mısır gevreği, erişte ve makarna.
Meyve ve sebzeler. Kuşkonmaz, pancar, yeşil fasulye, havuç, mantar, ıspanak, kabak, pişmiş patates ve domates sosu. Muz, kavun, elma, armut ve avokado.
Süt ve süt ürünleri. Et ve protein. Tereyağı, zeytinyağı, soya ürünleri, bal, vanilyalı kek, tatlı ve dondurmalar. Kafeinsiz kahve, çay ve karbonhidratlı içecekler. Taze meyve ve sebze suyu.

Kaçınılması gerekenler.
Fındık, hindistancevizi, şekerli ve tahıllı tatlılar, tam tahıllı ürünler, kuru erik, çilek, üzüm, incir, ananas, çiğ sebzeler, bezelye, brokoli, balkabağı, lahana, mısır, soğan, karnabahar, fasulye, mercimek, patates, şarküteri, peynir, reçel, fıstık ezmesi, turşu, zeytin, turp, patlamış mısır, hamur işleri.
Kaynak.7gunsaglik
X