Diyabetik Hamilelik ve Kalp Sağlığı

Gebelik sırasında oluşabilecek komplikasyonlar arasında gestasyonel gebelik de vardır.

Yani gebelik sırasında kan şekeri dengesizliği, insülin direnci veya diyabet. Riskleri her gebelikte olmayabilir. Bu kadınlarda kan damarları daha kalındır. Bu riski yaş, ırk ve gebelik öncesi kilonuz etkiler. Yağ ve kolesterol durumunuz gebelikten önce yüksek ise kilonuz çok fazlaysa gebelikte diyabet kaçınılmazdır.

Damar sertleşmesine kadar varırsa kalp hastalıkları da başlayabilir. Doğumdan önce hatta gebelikte önce düzenli kontrole gidin teşhislerinizi izletin ve tedavinizi olun. Gebelikte aksatmadan kontrollere gidin. Tip 2 diyabetin yanında, gestasyonel diyabet kalp hastalığı riskini artırabilir. Metabolik sendromla beraber obezite riskini de artırabilir.

Gebelik diyabeti yaşayan kadınlarda damarsal değişimler kalp damarlarını da yorarak kalp hastalığı riskini getirir. %13 gibi ciddi bir risk söz konusudur. Gebelikten önceki sağlık durumu ve kilo çok önemlidir, sağlığa kavuşmadan hamile kalınmamalıdır.

Ayrıca gebeyken alınan aşırı kilo da diyabet ve kalp riskini artırır. Şeker ve şekerli gıdalardan uzak durmak uygun bir diyet uygulamak önemlidir. Akıllı ve sağlıklı beslenerek sağlıklı bir gebelik geçirilebilir. Aksi halde kalp ve şeker sadece anneyi değil bebeği de olumsuz etkiler.
Kaynak.7gunsaglik
X