Nekroz (Doku Ölümü) Nedir? Neden Kaynaklanır?

Vücudun oluşturduğu belli bir mekanizma sonucunda dokular fonksiyonlarını kaybederek nekroza yani doku ölümüne girebilirler. Bahsedilen bu doku ölümü genellikle el ayak parmak uçları kulak kepçesi ve bunun gibi vücudun uç kısımlarında gözlenebildiği gibi iç organlarda da gözenebilmektedir. Bir örnekle açıklamak gerekirse aşırı soğukta kalmış bir kişinin parmak uçları kesilebilir çünkü bu bölgede kan dolaşımı sağlanamamış ve bundan dolayı parmak dokusu ölmüştür.

Bir dokuda herhangi bir sebeple kan dolaşımı sağlanamaz ise o doku hem oksijen ihtiyacını hem de enerji üretmek için gerekli olan besin ihtiyacını karşılayamamaktadır. Tüm bunların sonucu olarak bireyde iskemi adı verilen durum gelişir ve acil müdahalede bulunamazsa nekroz oluşur. Bir doku bir kez nekroza uğramış ise bunun hiçbir şekilde geri dönüşümü yoktur. Bu gelişme gangren olarak da isimlendirilmektedir.

Nekroze neden olan durum sadece soğuk havalar değildir. Cüzzam hastalıgı da vücuttaki uç organların sinirlerine zamanla harabibiyet vermesine ve dökülmesine neden olur. Ağrı kesicilerin bilinçsiz tüketilmesi de böbreklerde ağır tübüler nekroz oluşumuna neden olmaktadır. Bununla birlikte diabet yani şeker hastalığı da diabetik ayak olarak adlandırılan sorunu oluşturur.
Nekroza uğrayan dokunun tekrar eski haline getirilmesi kesinlikle mümkün değildir ve uzuv vücuttan uzaklaştırılmalıdır.
Kaynak Siteye Teşekkürler.7gunsaglik.com
X