Over Kanserinin Belirtileri ve Nedenleri

Her yıl her 70 kadından biri over (yumurtalık) kanserine yakalanmakta! Yumurta üreten ve hamileliğin oluşmasını sağlayan yumurtalıklar, yumurtalık kanseriyle büyük tehlike altına girmektedir.

Bu kanserin belirtileri başlangıç evresinde görülmez. Hastalığa yakalandığınızı fark ettiğinizde kanser, büyük bir bölgeye yayılmış olabilir. Bu kanserin yol açtığı ölüm oranı fark edilememekten dolayı git gide artmaktadır.

Yumurtalık Kanserinin Nedenleri

Daha önceden göğüs kanserine yakalanmış kişiler yumurtalık kanserine yakalanmada daha büyük risk taşımaktadırlar. Ayrıca yaşlı kadınların bu hastalığa yakalanma riskleri daha yüksektir. İstatistiklere göre, 35 ila 54 yaşları arasındaki kadınların %25’i yumurtalık kanserine bağlı olarak ölmektedir.

Aşırı kilolu genç kızların bile bu kanser türüne yakalanma riskleri vardır. Bunun yanında 5 yıl boyunca sürekli olarak östrojen hormonu alan kadınlar bu hastalığa yakalanabilmektedir. Bu kanser türü emziren ve doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda daha düşük oranlarda görülmektedir. Yumurtalık kanserinin 3 türü vardır: Epityal Kanser, Üreme Hücresi Tümörü ve Stromal veya Seks Kord Stromal Tümörü.

Semptomdaki Belirsizlikler

Yumurtalık kanserinin semptomlarında belirsizlik ortaya çıkabilir. Bu hastalık saptandığında, kanser hücreleri vücuda yayılmaya başlar. Başlangıç evresinde birkaç semptom ortaya çıksa bile bunlar diğer enfeksiyonların işareti olabilir.

Bu kanser türünün semptomlarından bazıları; karnın şişmesi, iştahsızlık, az yenilse bile tokluk hissi, karında ve belde ağrı. Bu belirtilerden dolayı yumurtalık kanseri, huzursuz bağırsak sendromu ile karıştırılabilmektedir.

Bu semptomların yanı sıra, reglde düzensizlik, kabızlık, hazımsızlık, açlık kaybı, huzursuzluk ve kusma da ortaya çıkabilir. Ayrıca üst karında ağırlık hissedilebilir. Kiloda inişler ve çıkışlar, idrarı kontrol edememe de diğer semptomlar arasındadır.

Eğer bu semptomların hepsi ya da birkaçı ortaya çıkmışsa, derhal muayene olmalısınız. Biyopsi ve sitolojiye girmelisiniz. Ayrıca birkaç kan testi de yaptırmalısınız.

Ameliyat Gerekli:

Yumurtalık kanserinin tek tedavi yolu ameliyattır. Ameliyattan önce veya sonra kemoterapi gerekir. 40 yaş üstü veya bazı temel testleri yaptırmamış kadınlar, bir jinekoloji uzmanına danışmalı ve gerekli testleri en kısa zamanda yaptırılmalıdır.
Kaynak Siteye Teşekkürler.7gunsaglik.com
X