Östrojen, Menopozdan Sonra İdrar Yolu

Vajinal yoldan östrojen tedavisi menopoz geçiren kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu riskini önler.

Yeni bir laboratuar araştırmasında bu durum kanıtlanmıştır. İdrar yolu enfeksiyonları kadınların belli dönemlerinde tekrarlanan bir durumdur. Yaşa bağlı değişimler ve östrojen seviyesine bağlıdır. Menopoz sonrası bu hormon üretimine bağlı olarak enfeksiyon olasılığı da artar. Standart olarak antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Antibiyotiğe karşı enfeksiyon direnci bir süre sonra artıyor ve faydasız kalıyor. Bakterilere cevap biçimi değiştirilirse bu tip hastalıklar daha kolay önlenir.

Bu sebeple vajinal östrojen kullanımı daha uygun bulunmuştur. Kadın cinsiyet hormonu maalesef enfeksiyonu çeken bir yapıdadır. Topikal östrojen vajinal krem, temel mekanizmaları sunarak iyileşmeye çare bulur. İsveçli bilim adamları kadınların yarısında bu tedavinin olumlu etkilerini görmüştür. Tüm kadınlar yaşamı boyunca en az bir kez idrar yolu enfeksiyonu yaşar. %25 oranında kadında enfeksiyon tekrarlar. Farelerde ve insanlarda deneyler yapılmış ve sonuçlar elde edilmiştir.

Mesanede doğal antimikrobiyal madde üretiminde teşvik ortaya çıkmış ve hormon da mesane boşluklarında idrar yolunu tıkamaya başlamıştır. Bu zor duvarların arasında da bakteriler üremeye başlamış ve hastalık yayılmıştır. Östrojen ise bu yayılmayı önlemiştir. Çalışmaya göre, östrojen hücrelerinin dağıtılması teşvik eder ve bir enfeksiyon sırasında hücrelerin aşırı kaybını önler. Hap şeklinde östrojen alanlar meme ve rahim ile mesane kanserine karşı riskli durumda kalırken, vajinal östrojen kremi kullanan kadınlar daha güvenli bir konumdadır. Jinekolog veya ürolog ile mutlaka görüşün ve doğru tedaviyi birlikte bulun.
Kaynak Siteye Teşekkürler.7gunsaglik.com
X