Yumurtalık Kisti ve Tümörü Nedenleri ve Tedavisi

Kadınlarda meydana gelen üreme bölgesinde görülen bu hastalık ciddi boyutlara ulaşmadan teşhis edilmeli ve tedavi edilmelidir.

Yumurtalıklar rahmin iki yanında bulunan iki küçük organdır. Adet döneminde işlevleri vardır. Östrojen hormonu üretirler. Her ay yumurtalıklardan yumurta bırakılır ki bu dönem adet dönemidir. Fallop tüpünde ise döllenme gerçekleşir. Bu döngü yumurtladır. Peki yumurtalık kistleri neden oluşur? Kistler yumurtalıklarda oluşan içi sıvı dolu keseciklerdir.

Özellikle kadınların doğurganlık çağında sıkça karşılaşılan bir durumdur. Yumurtalık kistlerinin birçok farklı türü en sık görülen türü fonksiyonel kistlerdir. Bu yumurtlama sırasında oluşur. Burada yumurta önce serbest bırakılmaz kesede foliküllere bulaşır yumurtanın formunu bozar ve daha sonra dışarı atar. Polikistik over kistinde yumurta normal olgunlukta iken foliküller açılmaz ve kistler oluşur. Endometrioma kistinde, rahim zarının dokusu vücudun diğer bölgelerinde ürer. Burada yumurtalık oluşur ve acılı olabilir. Aynı zamanda doğurganlığı da olumsuz etkileyebilir.

Kistadenomlarda, kistler yumurtalık dışındaki hücrelerde gelişir. Genellikle sıvı ile doludur. Dermoid kistler ise, vücudun diğer bölgelerinde benzer dokulardan oluşur. Cilt, saç ve diş de buna dahildir. Nedenleri nelerdir? Tümörler her yerde oluşabildiği gibi yumurtalıklarda da oluşabilir. Kansere yol açmayan iyi huylu tümörler de vardır.

Bunlar maligndir. Yumurtalık tümörlerinin en sık görülen tipi epitelyal hücre tümörlerdir ve yumurtalık yüzeyinde görülür. Yumurta üreten hücrelerde başlayan iyi veya kötü huylu kistler germ hücreli kistlerdir. Stromal kistler ise kadın hormonları üretilen yerlerde gelişir. Doktorlar tam olarak nedenlerini saptayamamıştır. Kistlerin birçok risk faktör vardır bazıları şunlardır:

Yaş ve menopoz,
Sigara içme,
Şişmanlık,
Emziren ve çocuk sahibi olan kadınlar ile doğum kontrol hapı kullanan anne olmayan kadınlar,
Doğum kontrol hapları,
Hormon replasman tedavisi ve
Yumurtalık, kolorektal veya meme kanseri geçmişi veya ailede görülmesi.

Belirtisi yoktur. Rutin bir jinekolojik muayenede ortaya çıkar. Kanama, kopma gibi gözle görülür belirtilere rastlanır. Diğer belirtiler ise şöyledir
Karın ağrısı veya şişkinlik,
İdrarda yanma veya sık sık idrarda zorlanma
Alt sırt ağrısı
Cinsel ilişki sırasında ağrı
Ağrılı adet görme ve anormal kanama
Kilo alımı
Mide bulantısı veya kusma
Hızlı duygu değişimi ve iştah kaybı.

Ultrason ve diğer teknik yöntemlerle teşhis edilir ve tedavi uygulanır. Çoğu durumda kendi kendine iyileşir. En az 3 ay kontrol edilir. Tehdit edici durum varsa tedaviye gidilir. Kist ağrılarını gidermek için doğum kontrol hapı verilir. Cerrahi yöntemlerle kistler alınır. Laparoskopi ve laparotomi yöntemleri mevcuttur. Işıklı teleskopik aletlerle işlem tamamlanır. Karın içine sokulan bu aletle kistler alınır.
Referans.7gunsaglik.com.tr
X