Antibiyotik Aslında Çözüm Değil mi?

Araştırmaya göre grip ve öksürük için alınan antibiyotikler ters etki yaratıyor. Baş dönmesinden solunum hastalıklarına yan etkileri var.

Yapılan yeni bir araştırma sonucu soğuk algınlığı ve öksürüğün tedavisi için antibiyotik alımının tedavi etmek yerine baş dönmesi, ishal gibi pek çok yan etkiye sebep olduğunu gösterdi.

Bugüne kadar yapılmış en geniş plasebo-kontrol gurubu deneyinde akut solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotik almanın şekerleme almaktan bir farkı olmadığı ortaya çıktı. İlaç verilen yaşlı hastalarda bile daha hızlı bir iyileşme ya da hastalığın kötü etkilerini azaltma görülmedi.

Avrupa’nın 12 ülkesinde yapılan uluslararası araştırmada 2 bin göğüs enfeksiyonu yaşayan yetişkinlerin bir kısmına antibiyotik bir kısmına plasebo verildi. Her iki grup da günde üç defa yedi gün boyunca ilaç kullandı. 7 günün sonunda değerlendirilen iki grup arasında çok ufak farklar bulundu. Hatta antibiyotik alanlarda döküntü, bulantı, kusma gibi ilaca bağlı yan etkiler de bulundu.

Tıp otoriteleri doktor ve hastaları mümkün olduğunca ilaca başvurmamak ve daha ciddi durumlar için saklamak konusunda uyardı. Araştırmayı yürüten Southampton Üniversitesi’nden Profesör Paul Little, "Üst solunum yolları için amoksisilin kullanmak yardımcı olmadığı gibi tehlikeli de olabilir." dedi.
Kaynak.7gunsaglik
X