Kangren Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi

Kangren, vücudun belli bir bölgesine kan akışının kesilmesi sonucu çürüme ve dokunun ölümü anlamına gelir. Bazı türlerinde bakteriyel enfeksiyon söz konusudur. Kangren en sık ayak parmaklarında, parmaklarda ve bacaklarda olmak üzere ekstremitelerde görülür. Aynı zamanda kas ve iç organlarda görülebilir. Kan damarlarını tahrip edebilir, diyabet ve ateroskleroz kan akımını enggeleyebilir, altta yatan bir sebep varsa da kangren riskiniz artar. Ölü doku tedavisine ameliyat yapılabilir, antibiyotik ve diğer tedaviler de mevcuttur. Kangrenin erken tespiti durumunda tedavi için prognoz uygundur.

Belirtileri
Cilt renginin mavi ve siyaha dönmesi,
Şiddetli ağrı ve uyuşukluk hissi,
boğazdan sızan kötü kokulu akıntı,
şiş ve ağrılı doku,
Ateş ve ağrı,
Düşük tansiyon,
Hızlı nabız,
Baş dönmesi,
Nefes darlığı,
Kalıcı ateş,
Yaralanmaların geç iyileşmesi,
Donuk, sert ve soluk bir cilt

Nedenleri
Kan, parmaklara ulaşmak için daha fazla yol aştığı ve damarlar daha küçük olduğu için, kangren genellikle ayak başparmaklarından başlar. Kangren, kollarda ve bacaklarda yaralanma yada soğukta donma sonucu kan akışının kesilmesiyle de oluşabilir.

Tedavisi
Ameliyat, antibiyotik ve hiperbarik oksijen tedavisi mevcuttur. Antibiyotik daha çok bölgenin enfeksiyon kapmaması amacıyla kullanılır. Ameliyat en kesin çözümdür. Bir odada saf oksijen ile basınçlı ortamda basıncı yavaşça yaklaşık 2.5 saat boyunca atmosferik basınç tedavisi uygulanır.
Kaynak Siteye Teşekkürler.7gunsaglik.com
X