Stresin Vücut Üzerindeki Etkisi

Stresin kalp ve damar üzerinde çok şiddetli ve olumsuz etkisi bulunuyor.Özellikle 35 yaşını geçmiş insanlarda bu risk daha da artar hale geliyor.

Dünya Sağlık Örgütü – WHO şunu belirtiyor: “Sağlık, insan mutluluğu ve esenliği için temel önem taşır. Ekonomik ilerlemeye de önemli bir katkıda bulunur; çünkü sağlıklı toplumlar daha uzun, daha üretken ve daha tutumlu yaşar.” Günümüzde tıptaki ilerlemeler ortalama ömrü uzatmış ve genelde daha iyi sağlık koşulları sağlamıştır. Bütün sanayi ülkelerinin karşı karşıya olduğu sağlık sorunlarının yaşam tarzıyla ilişkili olduğu söylenebilir. Kalp hastalıklarının ve ve bazı kanser türlerinin temelinde kötü beslenme alışkanlıkları, alkol, sigara ya da az egzersiz yatabilir. Bedensel sağlığın en önemli yönü dolaşım, sinir ya da metabolizma sistemleriyle ilgili organları olumsuz etkileyen davranışlardan kaçınmaktır.

Nörolojik Bozukluklar

Nörolojik bozukluklar beyin işlevlerini aksatan nörolojik hastalıklardır. Bu rahatsızlıklar, çoğu kez damarlarla ilişkili olabilir. Örneğin, vasküler bunama beynin sinir hücrelerine yönelik kan akışının azalmasıyla ortaya çıkar. İnsanların tıptaki ilerlemeler sayesinde daha uzun yaşaması nedeniyle, Alzheimer Hastalığı gibi nörolojik bozukluklar gittikçe artan bir sıklıkta görülüyor. Genelde 65 yaşın üzerindeki kişilerin tutulduğu bu hastalığı diğer bunama biçimlerinden ayıran özellik etkilerin beyinde saptanabilir olmasıdır. Alzheimer sinir hücreleri ve bozulmuş sinir uçları içinde lif düğümlerine yol açtığı gibi, sinir hücreleri arasındaki iletişim için gerekli bazı beyin kimyasalı salgılarını azaltır.

Alerjiler

Alerji bağışıklık sisteminin anormal bir yanıtıdır. Normalde bağışıklık sistemi virüs gibi zararlı maddelere tepki verir ve
antikorlar üretir. Çoğu kez genetik yoldan geçen alerjiler, vücudun doğal ortamda bulunan “alerjen” denen zararsız bir maddeye tepki göstermesiyle ortaya çıkar. En yaygın alerjenler çiçek tozları, küfler ve hayvan deri döküntüleridir. Alerjenlerin tetiklediği bir kronik astım nöbetinde, hasta nefes almakta güçlük çeker ve değişen şiddetlerde öksürür.

Kısa kısa….

Günümüzde hastalıklar çoğunlukla yaşam tarzı tercihleriyle ve aşırı tüketimle bağlantılıdır

Kalp hastalığı çoğu sanayileşmiş ülkede başta gelen ölüm sebebidir.

Basit bir şey gibi görünen stres, yaşamı tehlikeye düşürebilen çok sayıda olumsuz etkiye yol açabilir.

Düzenli kap kontrolleri genç yetişkinler için de gereklidir.

Sağlığı sırf bedensel esenlik açısından değil, zihinsel ve duygusal esenlik açısından da düşünmek gerekir. Kişinin, sadece faydalı beslenme ve egzersizlerle bedensel sağlığını değil, doğru stres yönetimiyle duygusal sağlığını da gözetmesi önemlidir. Sağlıklı kalmak için uygulanabilecek birçok farklı yöntem vardır. Bu yöntemlerin başarısı, kişiden kişiye değişir. En önemli adım, kişinin sağlıklı bir yaşam sürdürmeye karar vermesidir.
Referans.7gunsaglik.com.tr
X