Topuk Ağrısı ve Topuk Dikeni Tedavisi

Boyun ağrım olacağına topuk ağrım olsun demek daha iyi değildir. Sıkan bir topuk ağrısıyla güne başlamak hiç de güzel değildir. Topuk dikeni de topuk ağrısının yaygın nedenlerinden biridir. Bu tabanda topuk dikeni iltihabı ve tahrişi olarak da bilinir. Ayak kemeri ve derin yapıları destekleyen bağ dokusunu kapsar.

Plantar aponevroz olarak da bilinir. Ayak uzunluğu boyunca yayılır. Tekrarlanan sıkmalar iltihaplı ve ağrılı hale getirir. Topuk dikeni acısı obez kişilerde daha çoktur ve oluşma riski de daha fazladır. Çünkü onlarda vücut ağırlığını taşıyan ayakların yükü daha fazladır. Yanlış ayakkabı kullanmak en yaygın nedenlerdendir. Uygunsuz kemer ve taban kısmı yol açabilir. Ayaklara yaşatılan bu stres onlara fazla gelir.

Belirtileri:
Ayağın orta kısmında keskin bir acı hissedilir. Aktivite ile azaltmaya kalkışıldığında yanma hissi verir. Hafif şişlik ve hassasiyet görülür. Ayakta durulamaz. Ayak bileğinde ağırlık hissedilir. Röntgen ve MR çekimi ile topuk kırığı ve diğer koşullar incelenmelidir.

Tedavisi:
Steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar alınabilir. Anti-inflamatuar ilaçlar, ağrı ve iltihaplanmaya iyi gelir. İyontoforez ile yönetilen Kortikosteroidler de enjeksiyon yoluyla uygulanan bir yöntemdir. Küçük bir elektrik yükü kullanılır deriye ilaç nakledilir.
Ağrı ve enflamasyon azaltıcı fizik tedavi mümkündür. Akut dönemlerde buz uygulanır. Etkilenen bölgeye germek egzersizleri yapılır.
Özel kemer destekleri, topuk yastıkları ve gece atelleri kullanılır.
Şok terapisi şok dalga tedavisi mümkündür. Ses dalgaları etkilenen bölgeye uygulanır. Kronik durumlarda tavsiye edilir.
Kaynak Siteye Teşekkürler.7gunsaglik.com
X