Vulva Kanserinden Sonra Cinsel Sağlık Ve Özgüven Durumu

Vulva kanseri yaşayan ve cinsel organını kaybeden kadınlar bu operasyondan sonra özgüvenlerini yitiriyor ve cinsel yaşamları kötü geçiyor.

Ameliyat sonrası hastalık bitse dahi olumsuz duyguları devam ediyor. Dişilik organları serviks, rahim ve yumurtalıklardan biri ya da hepsi kanserli hücrelere yakalanmış olabilir. Operasyonla dişilik organları alınan hormonları işlevsiz kalan kadınlar bu durumdan duygusal olarak bir hayli etkileniyor. Ruh hali bozuklukları ileri derecelere kadar yaşanabiliyor.

Ayrıca cinsellikten uzaklaşıyorlar. Cinsel organları olmadığı için kendilerini yetersiz görüyorlar ve eşlerinden ayrılma kararı alanlar dahi oluyor. Kendini artık kadın gibi görmeyen birçok hasta cinsel yaşamına son veriyor ve özgüvenini yitiriyor. Dış genital bölgelerin alınması ile vulva kanseri tedavi edilebiliyor. Erken dönemde teşhisi de bu yüzden önemli.

Tüm dişilik organlarının alınmaması için erken teşhis önemli. Tedavide mutlaka psikolojik terapiye de önem verilmeli. Cinsel ve özgüven sorunları için psikoterapi görülmesi şarttır. Yalnız kalmamaya çalışılmalı ilişki durumları iyi yönetilmelidir. Danışmanlık yardımı bu dönemdeki kadınlar için özel ve gerekli tedavilerdir.
Kaynak.7gunsaglik
X