Göz Çapaklanması Neyin Belirtisi Olabilir?

Gözlerde oluşabilen birçok rahatsızlık olabilir.. Peki gözde çapaklanma hangi rahatsızlığın belirtisi olabilir? Nedenleri ve tedavisi nasıldır?

Sorununuz gözyaşı kanal tıkanıklığı mı? Burun içine endoskopla girilerek yapılan işlemde dikiş, kanama ve morarma olmuyor. Uygulama klasik tedavinin tahtına aday görünüyor.

Gözyaşı, kapaklarımızın ve göz ön yüzeyimizin ıslaklığını sağlayan, içindeki yararlı maddelerle göz ön yüzeyini besleyen ve görmeyi iyi yönde etkileyen bir salgı olarak biliniyor. Bu görevleri yerine getiren gözyaşımız her göz kırpma ile alt ve üst kapaklarımızdaki iki küçük delikten burnumuzun içine doğru akıyor. Akışın gerçekleştiği kanala, “gözyaşı kanalı” adı veriliyor. Bu kanalın; enfeksiyon, doğumsal, ilaçlar ya da travmalar sonucunda tıkanması ise “gözyaşı kanalı tıkanıklığı” olarak adlandırılıyor.

Oküloplastik Göz Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Levent Akçay, “Bu sorun en çok yeni doğanlarda görülüyor” diyor. Buna yeni doğan bebeklerin gözyaşı kanallarının darlığının neden olduğu belirtiliyor. Dar olan bu kanal, özellikle gripal enfeksiyonlar sonrası tıkanıyor ve bu tıkanmanın en önemli nedeninin gözyaşı kanalının burna açılan en uç ağzının tıkalı veya çok dar olmasından kaynaklanmasına dikkat çekiliyor. İkinci nedenin ise doğumsal gözyaşı kanalı yapı bozukluğu olduğu belirtiliyor.

İlk 1 yaşta klasik tedaviden şaşmamak gerekiyor. İlk 6 ayda gözyaşı kanalınamasaj yaparak kanal içindeki sıvının basınçlı etkisiyle kanalın açılmaya çalışılması hedefleniyor. 6 aydan sonra sondalama işlemi düşünülüyor. Aşırı çapak sorunu olan, gözü ve kapakları devamlı kızaran çocuklarda 6. ayda, bunun dışında ise genellikle 1 yaşın sonunda kanal açılmamışsa sondalama yapılıyor. 1 yaşından büyük çocukları bekletmenin sanılanın aksine hata olduğuna dikkat çekiliyor.

Gözyaşı kanal tıkanıklığının 2 yaş sonrasında sondalamayla açılmaması halinde silikon tüp entübasyonu öneriliyor. Bu yöntemin de işe yaramaması halinde DSR adı verilen dikişli kanal açma ameliyatı veya dikişsiz laser DSR gerekiyor.

BURUN İÇİNE ENDOSKOP
2 yaşından büyük çocuk ve yetişkinlerde gözyaşı kanalını açmak için en sık kullanılan yöntemolan DSR, bazı hekimlerce 5 yaşa kadar önerilmiyor. Bunun nedeninin ailelerin çocuklarının yaşının küçük olduğu düşüncesiyle uygulamayı istememeleri olduğu belirtiliyor. Bu ameliyatın başarı şansı oldukça yüksek bulunuyor. Çocukların gözyaşı kanal tıkanıklığında, aileler dikişli ameliyatı düşünmek bile istemiyor ve hastalarda Laser DSR’nin iyi bir alternatif olduğuna dikkat çekiliyor.

Dikişsiz, ağrısız ve kanamanın yok denecek kadar az olduğu bu yöntemde, burun içinden endoskopla giriliyor ve işlem yine burun içinden gözlenerek yapılıyor. 10 – 30 dakika arasında tamamlanan uygulamada hasta ameliyattan sonraki 3’üncü gün görmeye başlıyor.

TEKRARI GEREKEBİLİR
Bazen kanalın laser DSR veya DSR ile açılsa da yeniden kapanma olasılığı bulunuyor. Bu hastaların genellikle ameliyata geç karar veren ve gecikmiş iltihabı çok olan hastalar oldukları belirtiliyor.
Kaynak.7gunsaglik
X