Mide Sorunları Kalp Habercisi mi?

Felç, kalp krizi, damar tıkanıklığı gibi hastalıklarınız varsa veya başlangıcındaysanız, bunun belirtisi midenizden gelebilir. Mide ağrısı ve gaz çıkarma gibi..

Mini bir check – up felçten de kalp krizinden de koruyor. Mide ağrısı ve gaz çıkarma kalp krizi işareti olabiliyor. Gözlerinizin kararması halinde şah damarınızı kontrol ettirmeniz öneriliyor. Gelecekte kalp hastası olup olmayacağınız tespit edilebiliyor. İşte uzmanlarından kalp ve damar sağlığına ilişkin bilgiler…

Damar sertliğinin hastaların yaşam kalitesini neredeyse sıfırladığını söyleyen Damar Cerrahı Doç. Dr. Yusuf Kalko: "Tıkalı damarlar kangrene, felce ve kalp krizine neden olabilir " diyor. Oysa 50 yaşından sonra yılda bir kez yapılacak basit bir check-up ya da muayene ile bu risklerin önlenmesi ve iş işten geçmeden müdahale edilmesi mümkün hale geliyor. Damarlardaki tıkanıklığın toplumda sıkça görülen felce neden olabileceğini belirten Kalko; belirtilere karşı uyanık olunması ve erken önlem alınması gerektiğini söylüyor.

Özellikle sigara kullanımı, kolesterolden zengin beslenme (Türk mutfağı ne yazık ki damarların en büyük düşmanı) şeker hastalığı ve hipertansiyon gibi risk faktörleri damarların esnekliğini kaybetmesine, tıkanmasına ya da darlık oluşumuna yol açtığı için ortaya damar sertliği çıkıyor.

Kalp – damar cerrahlarının en büyük belasının damar sertliği olduğunu söyleyen Kalko; "Çünkü kalp, şah ve bacak damarlarının tıkanmasının temel nedeni hep damar sertliğidir" diyor. Kalp damarlarının tıkanması kalp kriziyle, ayak damarlarının tıkanması kangren ve ayakların kesilmesiyle, şah damarlarının tıkanıklığı ise felçle sonuçlanabiliyor. Eğer kişinin şah damarı tıkalıysa ve zamanında önlem almadıysa bunun sonucu felç oluyor.

İŞ İŞTEN GEÇMEDEN!
"Tanı koymak hiç zor olmasa da bu hastalar atlanabiliyor" diyen ve 50 yaşından sonra yapılacak çok basit bir muayene ve yılda bir yapılacak check- up’ la tüm bu riskleri ve kötü sonuçları önlemenin mümkün olduğunu söyleyen Doç Dr. Kalko, vahim sonuçlardan uzak kalmak için özellikle 50 yaşından sonra her hastanın damar sertliği konusunda (kalp damarı, şah damarı ve bacak damarı anlamında) rutin aralıklarla kontrolden geçmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

SORUN BOYUN DİNLEMEYLE BİLE ANLAŞILABİLİR
Çok basit bir boyun dinlemeyle bile sorunu anlayabildiklerini söyleyen Kalko, " Stetoskopla darlıktan geçen kanın titreşmesi ile üfürüm denen bir ses duyarız ve buna bağlı olarak hastada darlık olup olmadığını anlayabiliriz " diyor. Çok basit bir muayene ve çok basit bir check- up ile riskleri ve bu hastaların felç olmasını önleyebildiklerini söyleyen Kalko, " Bu hastalar zamanında gelip, sorunun önlemini önceden alsalar felç geçirmeyecekler ve hayat kaliteleri düşmeyecek" diyor. Yatalak durumdaki felç geçirmiş çok sayıdaki hastanın önceden kurtulma şansları olması ise konunun üzücü yönü olarak dikkat çekiyor.

GÖZLERİNİZ KARARIYORSA ŞAH DAMARINIZI KONTROL ETTİRİN
* Geçici görme kaybı,
* Gözlerde kararma (perde inmesi)
* Geçici baygınlıklar
* Geçici şuur kaybı
* Geçici kolda güçsüzlük
* Baş dönmesi gibi belirtiler felç habercisi olabilir!

BU BELİRTİLER AYAK DAMARLARINIZDA SORUNA İŞARET EDEBİLİR
* Bacak damarlarındaki tıkanmanın ilk belirtisi topallamadır. (Uyluk kaslarında, baldırlarda ya da diz bölgesindeki damarda bir tıkanıklık varsa bunların yaratacağı ağrı topallamaya neden olur.)
* Hastalar topalladığı için yürüme mesafeleri giderek kısalır. (Bir süre sonra hiç yürüyemez hale gelirler.)
* Akşamları ayakları soğuk olur. (Bu durum kangrene işaret edebilir.)
* Hastaların ayaklarında uyurken bile şiddetli ağrılar olması ve morfinin bile ağrılarını kesmeye yetmemesi
*Ayakta renk değişimi (morarma, siyahlaşma)
*Tırnaklarda beslenme bozukluğu
* Kıllarda dökülme
* Diyabetli hastalarda iyileşmeyen yaralar

ŞEKER HASTASINA RUTİN DAMAR KONTROLÜ ŞART
"Bizim en önemli hasta grubumuz diyabetlilerdir" diyen Damar Cerrahı Doç. Dr. Yusuf Kalko, bu hastaların genellikle ayaklarında ağrı duymadıklarını ve "Nöropati" adı verilen sinir tutulumları olduğunu belirtiyor. Hastanın ayakkabısı ayağını vurduğunda, ayağında yara çıktığında ve ayağı kötüye gidince durumdan habersiz olarak doktora başvuranların ayaklarında oluşan kapanmayan yaralar ve dayanılmaz ağrılar kangrene dönüşebiliyor. Oysa bu hastaların çok basit damar muayenesi ve damar tahliliyle değerlendirilmeleri halinde ayaklarının kurtarılması mümkün hale geliyor. Bu nedenle şeker hastalığında damar kontrolü ya da rutin kontrollerin yapılması hayati önem taşıyor.

MİDE AĞRISI VE GAZ ÇIKARMA KALP KRİZİ HABERCİSİ OLABİLİR!
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bahadır Dağdeviren, eldeki imkanlarla kişinin gelecekteki kalp krizi riskini belirlemenin mümkün; ancak bunun ne şekilde ve nasıl olacağını söylemenin mümkün olmadığını söylüyor. Bu nedenle tıpkı depremdeki gibi hastalığa önceden hazırlıklı olmak gerekiyor. Yapılacak bir kalp check-up’ı bu konuda kişiye kılavuzluk yapıyor.

GELECEKTE KALP HASTASI OLMA OLASILIĞINIZ
Kardiyolojik check-up; kalp hastalıklarının risk faktörleri yönünden incelenmesi olarak tanımlanıyor. Bu işlem, koruyucu hekimlik uygulamaları çerçevesinde olabilecek felaketleri önceden tespit edip tedbir alınmasını sağlıyor. Bu işlemler sırasında hastalar ve ileride kalp hastası olma olasılığı bulunan kişiler de tespit ediliyor. Böylelikle önleyici tedbirler ile olası hastalığın önüne geçmek mümkün hale geliyor.

KALBİNİZİN SESİNİ İYİ DİNLEYİN!
* Kalp sorununda, ilk belirti göğsün ortasında hissedilen ağrıdır. (Göğsü ağrıyan herkes doktora gitmeli)
* Her göğüs ağrısı sadece kalp hastalıkları belirtisi değildir. Bazı mide, yemek borusu rahatsızlıkları, boyun omur hastalıkları da göğüs ağrısına neden olabilir. Ancak göğüs ağrısının kalple ilişkisi olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır. (Özellikle yürümeyle, merdiven çıkmayla beliren göğüs ağrısının nedeni)
* Tok karnına ve soğuk havalarda hissedilen göğsün ortasındaki ağrı ciddiye alınıp sorgulanmalıdır.
* Kalp krizi geçiren bir çok hastanın daha önceden mide ağrısı ve gaz çıkarma şikayeti olduğu gözlenir. Bu nedenle mide ağrısı ve gaz çıkarmanın kalp krizi habercisi olabileceği göz ardı edilmemeli ve nedeni araştırılmalıdır.
* Kalp sorununda göğüs ağrısı daha sonra sırta, omuzlara ve kollara da vurur.
* Hastalarda ağrı dışında nefes darlığı şikayeti de bulunur.
* Nabızda düzensizlik
* Bacaklarda ödem ve
* Aşırı halsizlik de kalp hastalıklarının önemli bulguları arasındadır.

ADIM ADIM KALP CHECK UP’I
* 40 yaşından sonra herkes yılda bir kez kalp check-up’ı yaptırmalıdır.
* Check -up sırasında kan yağları ve kan şekeri mutlaka kontrol edilmeli ve efor testi yapılmalıdır.
* EKG ve bir akciğer filmi çekilmelidir.
* En az bir kez ECHO yaptırılmalıdır.
* Kapak problemi varsa bu sorun her yıl, yoksa 3 – 4 yılda bir tekrarlanmalıdır..Kaynak.7gunsaglik.com .,
X