Sindirim Sistemi Enfeksiyonları Nedir?

Sindirim sistemi enfeksiyonları abur cubur yemekten tetiklenebilir. Dünyadaki ikinci ölüm sebebi bu hastalıklar..


Memorial Şişli Hastanesi Klinik  Laboratuvarlar  Koordinatörü ve  Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kenan Keskin, sindirim sistemi enfeksiyonlarından korunma yöntemlerini anlattı: “Sindirim sistemi enfeksiyonları, gıdaların temizlik ya da hazırlık aşamasında hastalık etmenleriyle teması yüzünden oluşuyor. Gıdaların   60 derecenin üzerinde pişirilmesiyle mikro-organizmaların  çoğu yok oluyor. Ama iyi pişirilmeyen gıdalar, enfeksiyonların insanlara geçmesine yol açıyor.

Abur cuburu bırakın

Abur cubur tüketimi, sindirim sistemi enfeksiyonlarını davet eden önemli bir etken. Yiyeceklerde ya da suda belli miktarda bulunan bakteriler, yine üst solunum yollarındaki bazı bakterilerle birlikte  mideye iniyor. Mideyse çok kuvvetli asit  ortamıyla tüberküloz basili hariç, bu bakterilerin yüzde 98’ini yok ediyor. Ancak bunun gerçekleşebilmesi için normal fizyolojik şartların yerinde olması gerekiyor. Eğer bir öğünde sağlıklı seçimler yapmışsanız mideye gelen mikroplar etkisiz hale getiriliyor. Ancak abur cuburla bol miktarda sıvı alınması, yiyeceklerin midede kalış sürelerini kısaltıyor. Fazla sıvı alımı, midedeki asit miktarını sulandırıyor ve organ etkinliğini yitiriyor. Hastalık etkenleri, kolaylıkla mide asiti bariyerini geçiyor. Bu nedenle sağlıklı beslenme ve ölçülü tüketim çok önemli. Çünkü yeme düzenindeki bozukluklar sindirim sistemini olumsuz etkiliyor.

Buzdolabında saklayın

* Yemekler günlük   tüketilmeli. Ertesi güne   kalacaksa, saklanma koşullarına enfeksiyon riskleri açısından  çok dikkat edilmeli.
* Yemekler içine konuldukları kabın üzeri kapatılmadan oda ısısında bekletilmemeli, buzdolabında dört derecede ya da  60 derecede pişirilerek saklanmalı.
* Et ve tavuk buzdolabında bir günden fazla kalmamalı, taze olarak tüketilmeli. Derin dondurucuda saklama süresi azaltılmalı. Bakteri oluşumu artacağı için etler çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalı.

Cam ya da porselen olmalı

* Artan yemekler cam ya da porselen kaplarda ağzı çok iyi kapatılmış şekilde  saklanmalı.
* Saklama kaplarının iç yüzeylerinin  çizilmiş, bozulmuş ve pürüzlenmiş olmamasına özen gösterilmeli. Özellikle çok sağlıklı olan emaye tencerelerin iç yüzeyinde çizik varsa kullanılmamalı. Bozuk yüzeydeki  mikroorganizma ve kanserojenler, insan  sağlığı açısından büyük riskler oluşturur.

Ellerinizi sık yıkayın
Sindirim sistemi enfeksiyonları, dışkıyla kirlenmiş yiyecek ve içeceklerin ağız yoluyla alınmasıyla bulaşıyor. Bu nedenle tuvalet sonrası, yemek öncesi ve sonrasında eller çok iyi yıkanmalı.

Sebzeleri yıkarken çamaşır suyu kullanın

* Sebzeler yaprakları açılarak ve aralarında boşluk kalmayacak şekilde yıkanmalı.
* Sebzelere bulaşan mikro-organizmaların bir salgına yol açacağı korkusu hakimse; çamaşır suyu çok iyi bir dezenfektan olarak tercih edilebilir. Çamaşır suyu, içeriğindeki klor sayesinde iyi bir temizleyicidir ve bir litre suya bir çay kaşığı konularak kullanılabilir. Suda 15 dakika bekletilen sebzeleri, bol suyla durulayın.
* Sirke, içeriğindeki asit nedeniyle mikropların yok edilmesinde etkili bir madde. Sebzelerin sirkeli suda bekletilmesi de dezenfekte olmaları bakımından tercih edilebilir.

Damacana yerine arıtma su için

* Su eğer sağlıklı bir kaynaktan geliyorsa, rahatlıkla tüketilebilir.
* Damacana sular, mikrop üretmesi nedeniyle çok sağlıklı değil. Kaplar, doldur boşalt anlayışıyla kullanıldığı için bakteri üremesine zemin hazırlar. Onun yerine tek kullanımlık kaplardaki sular ya da  su arıtıcılar tercih edilmeli.
* Suların buzlu ve çok soğuk tüketilmesi, mide mukozasının direncini kırarak sindirim sistemi enfeksiyonlarına zemin hazırlar..Kaynak.7gunsaglik.com .,
X