Selülitin Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Selülit, bakteriyel bir deri enfeksiyonu rahatsızlığıdır. Deriye dokunuşta sıcaklık ve yanma hissedilebilir.

Portakal kabuğu görünümü ise en bilinen belirtisidir. Kızarık ve şiş bir yapı görülür. İkisi de genelde hızla yayılır. Selülitler genelde ağrılı görülür. Enfeksiyon vücuda ya da yüze yayıldığında selülit görülür. En sık olarak alt ve üst bacaklarda görülür. Daha sonra karın bel bölgesi, kol ve kalçada görülebilir. Cilt yüzeyini ve alt tabakasını derinden etkileyebilir.

Lenf düğümlerine ve kan dolaşımına yayılabilir. Tedavi edilmezse enfeksiyon yayılabilir hayatı tehdit edebilir. Deriye bir şekilde giren bakteriler yoluyla selülit oluşur. Selülite genellikle stafilokok ve streptokok bakteriler neden olur. Bağışıklık sistemi, sporcuların yaşadığı cilt hastalıkları, intravenöz ilaç kullanımı ve selülit öyküsü gibi genetik ve çevresel risk faktörleri vardır.

Ağrı ve hassasiyet, kızarıklık ve iltihap, yara, sıkı, parlak ve şiş görünüm, sıcaklık hissi, ateş, sallanma ve titreme, yorgunluk, kas ağrısı, sıcak deri ve terleme belirtileridir. Oral antibiyotik genelde tedavi amaçlı önerilir. Rejim, ilaç ve egzersiz önerilebilir. Ağrı kesici, dinlenme, yüksekte tutma gibi tedaviler de verilebilir. Düzenli doktor kontrolü mühimdir ve durumunuz kötüleşirse genel sağlık durumunuzda ciddi durumlar görülürse derhal acil tıbbi yardım alınmalıdır.
Kaynak.7gunsaglik
X