Kadınlarda Görülen Kanser Türlerinin 10 Belirtisi

Jinekolog kontrolü, düzenli mamografi ultrason taramaları bir dönemden itibaren kanser teşhisinde çok önemlidir.

Bu belirtileri bilmek erken teşhise ve tedaviye götürerek hayat kurtarır. İşte kadınlarda görülen kanser türlerinin en çok karşılaşılan 10 belirtisi.

1.       Memede değişiklikler. Göğüs ve memede yumrular, sertlik hissedilirse hemen mamografi çektirilmelidir. Meme ucunda pullanma, dökülme, kanlı ya da sıvı akıntı gelmesi de kötüye işarettir. Meme ucunun renk değiştirmesi de yaşanır, çukurlaşma, şişme, kızarma da meme kanseri belirtileridir.

2.       Düzensiz kanama. Menopoz döneminde adet görmek mümkün olmasa da kanamalar kanser belirtisi olabilir. Ufak bir kanamada bile doktora gidin. Rahim ağzı kanseri belirtisi olabilir. Vajinal kanamalarda ultrason çekilir biyopsi yapılabilir.

3.       Rektal kanama. Kolon kanseri kadında en sık görülen 3 kanser türüdür. Hemoroidde rektal kanama görülür. Koyu kırmızı kan görülür. Kolonoskopi veya rektal muayene yapılır.

4.       Deşarj. Vajinada kötü koku ve sızıntılarla kendini dışarı vurur. Enfeksiyon da sebebi olabilir.

5.       Şişkinlik. Yumurtalık kanserinde sıkça yaşanır. Yemek zamanlarında şişkinlik olur, sık idrara çıkılır, bağırsak mesane değişimleri görülür.

6.       Nedensiz kilo kaybı veya alımı. Diyet ve spor değişikliğiniz olmadan nedensiz kilo alma verme durumunuz varsa doktora gidin.

7.       Kalıcı öksürük. Birkaç hafta süren alerji kaynaklı olmayan inatçı öksürükler kanser belirtisi olabilir. Sigara içiyorsanız akciğer kanseri olabilirsiniz. Röntgen veya CT yapılır.

8.       Lenf nodlarında değişimler. Boyun ve kol koltuk altı lenf nodüllerinde sertlik görülebilir. Şişlik morarma görülebilir.

9.       Yorgunluk. Aşırı yorgunluk kolon ya da mide kanseri işareti olabilir. Kan kaybına yol açacaktır. Tiroid testleri yapılır muayene gerekir.


10.   Cilt değişimleri. Gözle görülür farklar oluşabilir. Tahriş olan ve yaralı bir cilt size işarettir.
Kaynak.7gunsaglik
X