Koah Hastalığıve Hastalığın Getirdiği Sonuçlar

Koah, ilerleyici bir özelliğe sahip olup, tam anlamıyla bir geri dönüşümü olmayan, ancak tedavi ile önlenebilen bir akciğer hastalığıdır. Bulaşıcı bir hastalık değildir.

Nedenleri:
Koah hastalığının en temel nedenleri sigara bağımlılığı, hava kirliliği ve meslekî şartlardan ötürü bazı zararlı tanecik ve gazların solunmasıdır.

Belirtileri:
Nefes darlığı, hırıltılı solunum, kanlı tükürme, öksürük, balgam çıkarma, göğüs tıkanması, ayakların kalp yetmezliğine bağlı olarak şişmesi gibi durumlar, koah hastalığının en temel belirtileridir.

Türleri:
Koah hastalığı A tipi (amfizem), B tipi (bronşit) ve C tipi (karışık) olmak 3 gruba ayrılır.

Tedavisi:
Tedavinin iki temel amacı vardır. Bunlardan ilki hastalığın bulgularını azaltmak, ikincisi de ilerleyişini yavaşlatmaktır. Belirtildiği üzere hastalığın tamamen ortadan kaldırılmasını sağlayacak köklü bir çözüm yoktur. Ancak sigarayı terketmek hastalığın belirtilerini bütlyük ölçüde azaltacaktır.
Tedavi sürecinde hastanın sigarayı tamamen bırakması ve çevre kaynaklı sigara dumanına maruz kalmasının önlenmesi sağlanır. Daha sonra hastalığın ilerlemişlik düzeyine göre uzun süreli bir tedavi programı uygulanır.
Kaynak Siteye Teşekkürler.7gunsaglik.com
X