Grip İle Zatürrenin Belirgin Farkları

İnsanlar sık sık griple zatürreyi birbirine karıştırır. Bu iki önemli hastalığın farkları nelerdir? Belirtileri, nedenleri ve tedavilerini Dr. Baran anlattı..


Zatürre hastalığının belirtilerinin gribe benzerlik taşıdığı belirtilirken, uzmanlar “Nasıl olsa geçer diye beklemeyin. Hastalıklar karışmışsa yaşamsal tehlike söz konusu” diyor.

TIP dilinde pnömoni olarak adlandırılan zatürre; akciğer parankimdokusunda meydana gelen iltihaplanma sonucu oluşan ve kronik bir sağlık sorunu olan kişilerde daha ağır seyredebilen ateşli bir hastalık. Günümüzde antibiyotiklerin yaygın kullanımı ve aşılama programlarına rağmen zatürreden ölüm oranı yüksek seyrediyor. Öyle ki ülkemizde görülme sıklığı yılda yüzde 1-2 arasında değişen zatürre ölüm nedenleri arasında 5. sırada yer alıyor. Bakteriler başta olmak üzere çeşitli mikroorganizmaların bulaşması sonucu ortaya çıkan zatürre hastalığına sağlıklı kişiler de yakalanabiliyor.

GRİP İLE KARIŞTIRILIYOR
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Reha Baran, zatürre belirtilerinin gribal enfeksiyon belirtileriyle karıştırılmasının ölümcül tablonun oluşmasında önemli bir etken olduğuna dikkat çekerek şu bilgileri veriyor:

"Hastalar ‘Gribim, nasıl olsa geçer’ düşüncesiyle doktora başvurmakta gecikebiliyor. Ayrıca grip virüsü bizzat kendisi de zatürreye neden olabiliyor. Bu etkenlerden dolayı özellikle riskli kişilerde tablo giderek ağırlaşıyor ve hastayı aylarca yatağamahkûmedebiliyor, hatta hayatını kaybetmesine bile yol açabiliyor. Dolayısıyla grip olan her hastanın ihmal etmeden zamanında doktora başvurması yaşamsal öneme sahip."

Zatürre hastaneye yatış kriterleri ve hastalığı ağırlaştırıcı faktörler belirlendikten sonra etki edebilecek en uygun antibiyotik veya antibiyotikler ile tedavi ediliyor. Sıvı tüketiminin mutlaka artırılması gerekiyor. İlave olarak ateş düşürücüler ve serumgibi destek tedaviler verilebiliyor. Zatürre olan bir kişinin belirli bir süre istirahati, düzenli ve dengeli beslenmesi, bol sıvı tüketmesi, uykusunu iyi alması ve tedaviyemutlaka uyması gerekiyor.

BU HASTALIKLAR RİSKİ YÜKSELTİYOR
İlerleyen, birlikte ortaya çıkan bazı hastalıklar vücudun bağışıklık sistemini zayıflattığı için zatürreye yakalanma riskini artırıyor.

Bu hastalıklar arasında; KOAH, bronşit, kistik fibroz, diyabet, böbrek hastalığı, kalp yetmezliği, karaciğer hastalığı ve kanser yer alıyor. Aynı zamanda, dalağı alınmış olan hastalar, kronik alkolikler, beslenme bozukluğu olanlar, gribal enfeksiyon geçirenler, uzun süreli kortizon veya bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlar ile bakım evlerinde yaşayanlar da risk altında oluyor.

BU BELİRTİLERE DİKKAT!
Zatürrenin en önemli ve erken belirtileri; yüksek ateş, öksürük, sarı yeşil ve bazen kanlı balgam çıkarma, genel kırgınlık ve bitkinlik halidir.

Hastalığın şiddetine göre solunum yetmezliğine kadar ağırlaşan nefes darlığı… Bazı zatürrelerde akciğer dışı organlara ait bulgular da gelişebiliyor.

Yaygın kas ağrısı, bulantı kusma, böbrek yetersizliği, karaciğer fonksiyonlarında bozulma ve menenjite benzer santral sinir sistemi belirtileri…

Gelişen inatçı ateş, öksürük, balgam çıkarma, nefes alırken göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi yakınmalar…

Referans.7gunsaglik.com.tr
X