Behçet Hastalığı Nedir? – Türk Buluşları

Adını Türk hekim Hulusi Behçet’ten alan bu hastalık, vücudun farklı bölgelerinde iltihaplanma şeklinde ortaya çıkmaktadır. Hastalığın çıkış sebebi tam olarak saptanamamakla beraber tedavi ile tamamen ortadan kaldırmak için kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.

Ağızda beyaz renklerde görülen aftlar, Behçet hastalığının en sık görülen şeklidir. Uzun süre geçmek bilmeyen aftlar, , asitli besinler tüketildiğinde büyük acı duyulmasına sebep olmaktadır.

Ağzın dışında; baş, göz, damar, beyin, eklem ve genetik bölge olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde oluşabilen bir hastalık türüdür. Behçet hastalığının belirtisi olarak oluşan bölgede ağrı, acı ve iltihaplı bir görüntüdür. Bulaşıcı bir hastalık değildir.

Behçet hastalığını yaşayan kişilere bakıldığında 20 ila 40 yaş arası yoğunluk göstermektedir. 300 kişiden birinde görülen bir hastalık türüdür.   Kadınlara oranla erkeklerde daha fazla yaşanmaktadır.

Behçet hastalının yaşanmasında belli başlı nedenler bulunmamaktadır. Bazı mikroorganizmalara bağlı olarak ve genetik olarak aileden de alınabildiği bilinmektedir.

Özellikle ağızda yaşanan aftlar, genetik olarak anne veya babadan alınmaktadır. 2 hafta boyunca devam eden aftlar, belli zaman aralıklarıyla tekrarlayarak, ağızda iz bırakmadan zamanla son bulmaktadır.

Behçet hastalığı, genital bölgede de sık sık görülür. Rahatsız edici ve hareket etmeyi engelleyicidir. İz bırakarak zamanla iyileşir.

Behçet hastalığının sık göründüğü diğer vücut bölgesi ise gözlerdir. Göz üzerinde oluşan iltihaplanma sulanma, kanama ve cidi durumlarda göz kayıplarına bile neden olabilmektedir.

Behçet hastalığının tedavisi yoktur fakat iltihabı önleyici ilaçları vardır. Tedavisi uzun süren bir hastalıktır. Kan testleri ve  göz muayenesi ile hastalığın durumu kontrol edilir..
Kaynak Siteye Teşekkürler.7gunsaglik.com
X