Erkek Çocuklarında Testis Dönmesi Riski

Ergenlik zamanında erkek çocuklarında görülen karın ağrısı testis sorununa delalet olabiliyor..

Erkek çocuklarda ergenlik döneminde meydana gelen karın ağrılarının bir başka hastalığın habercisi olabileceği ifade edildi. Kayseri’de böyle bir şikayetle hastaneye başvuran bir çocuk testis dönmesi tanısı konularak ameliyat edildi.

Bursa’da yaşayan Emir Burkan Tarhan (13), 2 gün boyunca karın ağrısı çekti. Emir Burkan Tarhan bu ağrısını çok önemsemedi ve ailesiyle akraba ziyareti için Kayseri’ye geldi. Kayseri’de karın ağrısı devam etti. Sonraki günlerde sağ yumurtalıkta ağrı başladı, bunu kusma, şişlik ve kızarıklık takip etti.

Şikayetlerinin şiddeti artınca ailesi tarafından hastaneye kaldırılan Tarhan’ı, Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Harun Reşit Ayangil muayene etti. Yapılan muayenede hastaya testis torsiyonu (dönmesi) tanısı kondu. Hemen doopler skrotal ultrason yapıldı, çıkan sonuç konan tanıyı doğruladı ve hasta hemen acil ameliyata alındı.

Hastanın durumuyla ve yapılan ameliyatla ilgili Dr. Ayangil, şu açıklamaları yaptı: "Hastamız ameliyata alındığında sağ testisin ölü(nekroze) olduğu tespit edildi. Sağ testis 720 derece, yaklaşık iki tur dönmüştü. Hastaya yapılan tıbbi uygulamalar sonrasında da renginin düzelmediği görülüp sağ testis alındı. Operasyon yaklaşık 1.5 saat sürdü. Ameliyat gayet başarılı geçti. Sol testisinin korunması için karın ağrısı şikâyetlerinde testis kontrolünün yaptırılmasını önerdiğimiz hastamız, biraz daha geç kalınmış olsa üzücü sonuçlarla karşı karşıya kalabilirdi."

Dr. Ayangil, ergenlik çağındaki erkek çocuklarında karın ağrısı şikayeti olduğunda, hastanın sadece karın bölgesine bakılmayıp, yumurtalıklarının da mutlaka muayene edilmesi gerektiğini söyledi. Ayangil, "Çünkü yumurtalıklarla ilgili şikayetler, bazen başlangıçta sadece karın ağrısı şeklinde olabilir. 13 yaş civarındaki erkekler yeni ergenlik dönemine girdiği için utangaçlıktan yumurtalıklarla ilgili şikayetleri saklayabiliyorlar. Bu yüzden bu yaş grubunda karın ağrısı varsa mutlaka testisler de muayene edilmelidir

Testis torsiyonu (dönmesi) hastalığında ilk 6 saatlik dönem hayati önem taşımaktadır. Bu dönemde hastanın acil cerrahi müdahalesi şart olduğundan, testis muayenesi, gerekirse doopler skrotal ultrason yapılmalıdır." dedi.

Bu zor operasyon sonrası sağlığına kavuşan Tarhan’ın ailesi ise, "Oğlumuz sağlığına kavuştuğu için çok mutluyuz. Yaşadığımız bu rahatsızlıkta, biz ebeveynlerinde çok dikkatli olması gerektiğini anladık. Operasyonu başarılı bir şekilde gerçekleştiren Dr. Harun Reşit Ayangil’e teşekkürlerimizi iletiyoruz" diye konuştu..Kaynak.7gunsaglik.com .,
X