Testis Travması Nedir? Tedavi Yolları Nelerdir?

Testis, erkeklerin erkeklik hormonlarını salgılamakla görevli olan ve üremelerine yardımcı olan sperm hücrelerini üretmekle görev alan organdır. Testisler sağ ve sol yanda olmak üzere toplamda parçadan oluşur.

Erkek vücudunun dışında yer alan testisler, dışarıdan gelebilecek darbelere karşı açık ve korunmasızdırlar. Bu nedenle ani olarak çevreden gelen çarpma, vurma, düşme gibi alınan darbeler sonucu ortaya çıkan hasar testis travması olarak adlandırılmaktadır.

Testis travması yaşayan erkeler; ek kısa sürede bir üroloji uzmanına başvurarak yaşanmakta olan travmanın tedavisi için bir an önce harekete geçmelidir.

Testis Travması Nasıl Tedavi Edilir?

Testislerde meydana gelen travma, ürologlara yaşandığı gibi anlatılarak başlanmaktadır. Ardından; durumun ciddiyetini anlama adına öncelikle ultrasonografi sonuçları incelenir ve ortaya çıkan sonuçlara göre travmanın ağır olamadığı durumlarda, ilaçla tedavi başlatılarak ağrı kesici ve kremlerle sorun ortadan kaldırılır.

Testis travması ağır bir boyutta yaşanıyorsa daha ayrıntılı bir inceleme başlatılarak doppler ultrason işlemi ile travmanın boyutuna inilebilir.
Hekimin yaptığı incelemeler sonucu testislerde her hangi bir; yırtılma, kanama veya aşırı hasar durumu varsa testisti cerrahi bir işlem ile tedavi edebilir. Hatta gerek duyulduğunda testist tamamen alınarak hastanın yaşama bağlanması sağlanır.
Kaynak Siteye Teşekkürler.7gunsaglik.com
X