Barınaktaki Hayvanların Sevgisi Bize Güç Veriyor

Sık sık onları yerlerinde ziyaret etmeli sevgi ve şefkat vermelisiniz. Onlara iyi geldiğiniz derecede kendinize de iyi geleceksiniz..

Marmaris’te, turizm sezonunu  ilçede geçiren bazı tatilcilerin ve işletmecilerin sahiplendikleri köpekleri  sezon bittiğinde giderken sokağa terk etmesi nedeniyle barınaklarda doluluk  yaşanıyor.
Marmaris Belediyesi Hayvan Rehabilitasyon Merkezi ve İçmeler beldesinde  bulunan barınaklardaki köpek sayısının her geçen yıl arttığı belirtildi.
 
Marmaris Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Suna Ak, sokağa bırakılmış hayvanların daha iyi şartlarda hayatlarını  sürdürebilmeleri için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.
 
Barınaklardaki hayvan sayısının artmasının Marmaris’te tatilini geçiren  bilinçsiz turistlerden de kaynaklandığını belirten Ak, ”Yaz aylarında  Marmaris’te tatilini geçiren bazı tatilciler özellikle çocukların hevesi üzerine  köpek sahibi oluyor ya da karne hediyesi olarak onlara köpek alıyor. Tatil  bitince köpekleri yanlarında götürme imkanları ve evlerinin köpek bakmaya uygun  olmaması nedeniyle hayvanlarını sokağa terk edip gidiyorlar. Barınaktaki birçok  köpek bunlardan oluşuyor” dedi.
       
”İş yerleri dikkat çekebilmek için yavru köpekler besliyor”
Sokağa bırakılmış köpeklerin, rahatsız olanların şikayetleri üzerine  belediye görevlilerince yakalandığını anlatan Ak, bu hayvanların daha sonra  barınağa konulduğunu kaydetti. Belediyelerin bütün köpekleri kayıt altına alması  gerektiğine işaret eden Ak, barınağa köpeğini bırakanlara ceza kesilmesi  gerektiğini savundu.
 
Marmaris’teki bazı restoran ve kafeterya türü işletmelerin özellikle  yavru köpekleri kullandığını ileri süren Ak, şunları söyledi: ”Sadece turizm sezonunda açık olan bazı işletmeler, yoldan geçen  özellikle çocuklu ailelerin dikkatini çekebilmek için yavru köpekler besliyor.  Yavruyu görerek sevmek isteyen turistlerle diyaloğa geçen teşrifatçılar,  restorana girmeleri ve yemek yemeleri konusunda ikna etmeye çalışıyor.  Çocuklarının bu sevimli hayvanlarla bir süre daha oynamasını isteyen aileler  genelde o restoranlarda oturup yemek yiyor. Sezon bitip dükkanlarını kapatınca bu  köpekleri de sokağa bırakıyorlar.”
       
”Barınağa bırakılan köpeğin psikolojisi bozuluyor”
Marmaris Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’nin sorumlusu veteriner Bora  Deveci de barınakta 265 köpek bulunduğunu, şu an kapasitesinin üstünde hizmet  verdiklerini söyledi. Yer sıkıntısı yaşadıklarını belirten Deveci, bundan dolayı  Marmaris’in mücavir alanları dışından köpek alamadıklarını kaydetti.
 
Deveci, barınakta aralarında haski, Alman kurdu ve boxer gibi çok sayıda  özel cins köpeğin bulunduğunu bildirdi. Barınağa getirilen sahipli hayvanların  psikolojik olarak büyük sıkıntılar çektiğini anlatan Deveci, şöyle dedi:
 
”Sahipli bir hayvanın barınağa alışması 2-3 ayı buluyor. Biz öncelikle  gelen hayvanı 10 gün boyunca sahibinin arayacağını düşünerek ayrı bir odada  tutuyoruz. Bu süre sonunda hayvan ameliyatla kısırlaştırılıp, aşılanıyor ve  işaretleniyor. 1 hafta 10 günlük iyileşme sürecinin ardından da uyum sağlaması  halinde diğer hayvanların yanına alınıyor.”
 
Barınakta misafir edilen hayvanların parazit tedavileri ve aşı  takiplerinin yapıldığına işaret eden Deveci, kediler ise sadece kısırlaştırılarak  sahiplerine iade ettiklerini dile getirdi. Deveci, geçen yıl 950’si kedi olmak  üzere bin 270 hayvanın kısırlaştırıldığını bildirdi.
 
Geçen yıl ayrıca 110 köpeği yeni sahiplerine teslim ettiklerine değinen  Deveci, ameliyatlı ve aşıları tam olarak verdikleri hayvanlar için hiçbir ücret  talep etmediklerini vurguladı.
Kaynak.7gunsaglik
X