Piriformis Sendromunu Önleme Yolları

Ağırlıklı olarak piriformisin sıkılaşarak kısalması ile hastalık oluşur.Piriformis kasının siyatik sinire basması sonucu siyatik nöropati oluşması ile ortaya çıkan patolojik bir durumdur. Piriformiste sinir sıkışması ve pelvik çıkışında pelvik çıkış sendromu ile görülen sıkıştırma nedeniyle doğrudan bir yaralanmaya neden olabilir. Bu sendroma yol açabilecek diğer faktörler:
Spinal stenoz(üzerine basınç uygulana omurilik daralması), herniye diskler(spinal sinirlerin tahriş olmasına neden olur), alt sırt bölgesinde aşırı stres ve ağırlık, düşük vücut mekaniği, kötü duruş, uygunsuz yürüyüş ve biyomekanik verimsizliktir.

Belirtileri:
Kalça bölgesinde bacaklara doğru yayılan ağrı gözlemlenir.
Kalça eklemlerinde iç rotasyon yani döndürmede hareket açıklığı azalması,
Zayıf ve sınırlı kalça pozisyonlama,
uyluk ve arkasında karıncalanma uyuşma , ayaklara doğru siyatik boyunca görülen sinirlerde uyuşma,
kalçaya ağırlık verilmesiyle siyatikte yetersizlik ve basınç nedeniyle eksterimite, kısalma zorluğu ve bel ağrısı.

Tedavisi:

Semptomatik rahatlama ve ağrı azaltma amacıyla anti enflamatuar ilaçlar verilir. Analjezik ilaçlar, enjeksiyon ve ameliyat olabilir. Fizik tedavi başlatılabilir. Kas enerji tetkikleri yapılır. Yumuşak doku açıklaması yapılır. Düzenli germe tedavileri uygulanır.

Önleme:

Nüksetme oranı yüksek olduğundan önlem almak gereklidir. Bazı önemli önleyici tedbirler, doğru duruş bakımını içerir. Minderli ergonomik koltuklarda rahat olabilmek ve konfor önemlidir. Isnma ve germe egzersizleri yapılabilir. Düzenli egzersiz gereklidir. Vücuduna yeteri kadar dinlenme ve mola sağlayın. Yorucu ve ağır fiziksel aktiviteler yapmayın. Doğru ve erken tanı ile her hastalık kolayca atlatılır.
Kaynak Siteye Teşekkürler.7gunsaglik.com
X