Wilson Rahatsızlığı İle İlgili Bilgiler

Wilson rahatsızlığı karaciğerde, beyin ve diğer önemli organlarda aşırı bakır birikmesi ile karakterize edilen kalıtsal bir rahatsızlıktır. Bakır sinir, kemik, kolojen ve melanin gelişiminde önemli bir rol oynar. Wilson hastalarında vücuttaki bakır gerektiği şekilde atılmaz ve önemli organlarda birikme yapar. Rahatsızlık tedavi edilmemesi halinde ölümcül olabilir. Bununla birlikte erken teşhis ve tedavi halinde Wilson hastaları normal yaşamlarını sürdürebilirler.

Rahatsızlığın belirtileri çoğu zaman başka rahatsızlıkların belirtileri ile karıştırılır. Belirtiler bakırın birikme gösterdiği organa bağlı olarak değişiklik gösterir. Genel belirtiler arasında sakarlık, depresyon, konuşma, yutkunma ve yürümede güçlük, vücutta kolay morarma, yorgunluk, titreme, eklem ağrısı, iştah kaybı, kol ve bacaklarda şişme, cilt ve gözlerde sararma, mide bulantısı ve ciltte kızarıklık bulunmaktadır.

Rahatsızlığın nedeni genetik mutasyondur. Rahatsızlık bazı ciddi komplikasyonların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu komplikasyonlar arasında karaciğer yemezliği, siroz, karaciğer kanseri ve bazı nörolojik sorunlar yer alır. Rahatsızlığın teşhisi için bazı kan testleri, beyin tomografileri, göz incelemeleri ve genetik testler uygulanır.

Rahatsızlığın tedavisinde amaç vücuttaki fazla biriken bakırı atmaktır. Bunun için bazı ilaç tedavileri uygulanır. Eğer karaciğere zarar gelmişse karaciğer nakli gerekli olabilir. Bu nedenle rahatsızlığın erken teşhisi kişinin yaşamı için büyük önem taşımaktadır.

Referans.7gunsaglik.com.tr
X