Varis Rahatsızlığının Nedenleri ve Tedavisi

Varis bir cilt sorunu ve cilt üzerinde görünür bir şekli var. Örümcek ağı şeklindeki damarlar özellikle bacaklarda açık ve nettir.

Uyluklara yayılan uzun mor tırtıklı çizgiler şişmiş havası verir. Mavimsi morumsu yeşilimsi damarlar ortaya çıkar. Kan damarlarının yaklaşık %60ı görülür. Deri yoluyla görülen küçük büzülmüş kan damarlarıdır. Kırmızı, mor veya mavi görünebilir. Şiş ve büzülmüş kan damarları varisi oluşturur. Ciltten dışarı fırlayacakmış gibi görünürler.

Varis damarları vücudun herhangi bir yerinde gelişebilir. Genelde bacak ve ayak bilekleri üzerinde görülür. Sağlıklı damarlardan kalbe kan akışı sağlanamazsa diz ve bacaklar da bundan nasibini alır ve bacağa kan gitmez. Yönünü şaşıran kan damarları etkiler. Damar duvarı basınca karşı zayıf düşer. Çıkıntı ve bükülmeler oluşur.

Kan damarı büyüklüğüne göre şişme oluşur. Herkesin başına gelebilir. Kadınlarda 2 kat daha fazla görülür. Ayakta durmak zorunda olan hemşire, öğretmen gibi kişilerde sıkça görülür. Yaşlanma, obezite, hamilelik, travma veya cerrahi sonucu gelişebilir. Belirtileri zaten ortada olan bir durumdur. Ayrıca ağrı görülebilir.

Bacak krampları, çarpıntı ve sızlama görülebilir. İltihaplı damarlar, kaşıntılı ve şiş ayak bilekleri görülür. Deride renk kaybı ve doku değişimi görülebilir. Teşhisi kolaydır doktorunuz sorunlu bölgeyi inceler. Hassas yerleri ve doku değişimleri görülür. Kozmetik sebepler aranır ve belirtileri azaltıcı tedaviler uygulanır.

En basit tedavi şekli varis destek çorabıdır. Basınçla dolaşım hızlandırılır ağrı giderilir. Eczane ya da medikallerden külotlu çorapları alabilirsiniz. Kilo verin, düzenli yürüyün, az tuz kullanın, yastıkla bacaklarınızı destekleyin havaya kaldırın. Skleroterapi varis tedavilerinden biridir. Damarlara enjeksiyon uygulanır. Lazer terapisi, damar cerrahisi ve radyofrekans tedavileri de mevcuttur. Kan akışını sağlamak için egzersiz yapın.
Referans.7gunsaglik.com.tr
X