Gebelikte Diyabet Taramasının Önemi ve Türleri

Hamilelik sırasında çeşitli kontroller ve taramalardan geçmek zorundasınız. Anne ve bebek sağlığı için bu taramalar şarttır.

Gebelikte sıkıntı yaratan riskli durumlardan biri de diyabettir. Yüksek kan şekeri bebeğin gelişimini etkileyebilir. Gestasyonel diyabet vakalarında gebelik tehlikeye girebiliyor. Gebelik sırasında görülen gestasyonel diyabet kan şekeri yükselmesi ve insülin direnciyle gelişiyor. Gebeliklerin %18’i bu sorundan etkileniyor.

Bu durum annenin sağlığına zarar veriyor ve bebekte risk teşkil ediyor. 24 haftalıkken bu sorun tespit edilebiliyor. Tarama ve kontrolün erken olması tedavi ve kurtulma açısından en iyisidir.

Doğum öncesi gereken tüm randevularınıza gidin. USPSTF taramalarını yapan farklı branşlardaki uzmanlar gestasyonel diyabeti erken teşhis ve tedavi edebilir.

Yüksek şeker plasentadan anne kordonuyla bebeğe aktarılır. Bebekte de diyabet oluşumu anne karnında başlayabilir. Gebelik diyabeti yüksek insülin üretimi için pankreası uyarır tetikler ve bebeğe de bu durum aktarılır. Bebekte solunum ve kilo problemleri ve diğer sağlık riskleri oluşabilir.
Kaynak.7gunsaglik
X