Kolon Kanseri Taramaları Nasıl İşler?

Kolon kanserinde erken teşhis hayat kurtarır, bu nedenle kolon kanseri taramalarına önem vermek gerekir.

50 ila 75 yaş arasındaki kişiler bu taramalara önem vermeli. Yaklaşık 2/3 hastanın hayatı bu taramalarla kurtuluyor. Ne yazık ki, bu bilinç toplumda olmadığından kolon veya rektal kanserinden yaşanan ölümler de artıyor. Oysa ki, kolorektal taramaları zamanında yaptıran hastalar kanser veya diğer hastalıkların teşhisinde ve tedavisinde bir adım önde olur.

Erkek ve kadınlar için en riskli ikinci kanser türü olan kolon kanseri ciddidir. Sigara içmeseniz bile sizi bulabilir. CDC taraması ve gerekli testler doktorlar tarafından şüpheli durumlarda uygulanır. Gizli kan testi, dışkı testi, immünokimyasal test, esnek sigmoidoskopi, kolonoskopi gibi tarama ve testler mevcut.

Kolonoskopi 10 yılda bir, kan ve dışkı hariç diğer testler 5 yılda bir, kan testleri ise senede bir yapılmalıdır. Bazı durumlarda kolonoskopi teşhis açısından en idealidir. İnflamatuar hastalıklarda, kanserde, aile öyküsü olanlarda taramalar aksatılmamalıdır. Ülkelere ve gelişmişlik düzeylerine göre insanlar bilinçli ise bu taramaları zamanı gelince yaptırıyor ve hayat kurtarmada  şanslı oluyorlar.
Kaynak.7gunsaglik
X