Çocuklarda Anemi Belirtileri

Anemi hafif derecede seyrediyor ise çocukta herhangi bir bir belirti göstermeyebilir. Ancak bu konun ile ilgili yapılan laboratuar çalışmaları neticesinde kolaylıkla teşhis edilebilir. Eğer çocuktaki  kansızlık düzeyi fazla ise renginde solukluk, baş ağrısı,  çarpıntı, huzursuzluk, halsizlik, çabuk yorulma ve iştahsızlık gibi bulgular belirgin bir şekilde görülebilir.

Pika adı da verilen toprak yeme arzusu, buz, kağıt gibi normalde yenmemesi gereken şeylerin yenilmesi demir eksikliği anemisinin bir sonucu olarak karşımıza cıkmaktadır. Uzun süren demir eksikliği ptoblemlerinde tırnakların tıpkı kaşığa benzer şekilde iç kısma doğru çökmesi, ağız kenarlarında çatlamaların oluşması, dil yüzeyinin düzleşmesi,  ve yutkunma güçlüğünün yasanması gibi probkemler daha ziyade  çok yetişkin hastalarda rastlanan durumlardır.

Demir eksikliği problemi bulunan çocuklarda oturma, emekleme ve yürüme gibi motor becerilerde gecikme, davranış bozuklukları, öğrenmede güçlüğü çekme ve bağışıklık sisteminin azalmasına baglınolarak enfeksiyonlara yatkınlık gibi problemler gözlenmektedir. Tüm bunlarla birlikte özellikle süt çocukluğu döneminde demir eksikliği mevcutsa, bebek ağlarken katılma nöbetleri gözlenebilir. Eğer cocukta meydana gelen kansızlık ebeveynler tarafından fark edilmeden uzun süre bu şekilde devam ederse kalp yetmezliği meydana gelebilir. Çocuk bu durumda nefes alıp vermede güçlük, yoğun derecede halsizlik gibi olumsuzluklara maruz kalabilir.
Kaynak Siteye Teşekkürler.7gunsaglik.com
X