Gırtlak Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Öksürük, ses kısıklığı, yutma güçlüğü, kulak ağrısı, boğazda yumur ya da yara, boğaz ağrısı, kilo kaybı gibi belirtilerle ortaya çıkar.

Bu belirtileren biri görüldüğünde doktora gidilmelidir. Boğaz kanserinin tedavi seçenekleri şunlardır. Doktorunuz öncelikle belirtilerin gerçekten boğaz kanseri işareti olup olmadığına bakar. İlgili hücre tipi, kişisel tercihler ve genel sağlık durumuna göre durum değişir. Radyasyon tedavisinde; kanser hücrelerine X ışını radyo dalgaları uygulanır.

Yüksek enerjili ışınlar ölüme neden olan tümörleri yok eder. Büyük bir makine içinde uygulanır vücuda radyoaktif makine ve cihazlar bağlanır. Erken evrede en etkin tedavidir. İleriki evrelerde kemoterapi ile birlikte verilir. Cerrahide; erken evrede gırtlak boğaz ve ses telleri endoskopi yapılır ve sorun onarılır. Özel aletler ve lazer kullanılır. Kazma, kesme, buharlaştırma yapılabilir.

Larenjektomide; ses kutusu tamamen alınabilir. Normal nefes alma yeteneği korunur, konuşma yeteneği korunamayabilir.
Kemoterapide; kimyasallar ile tümörler yok edilir. İlaçların yan etkileri vardır.
Hedefli ilaç tedavisinde; sağlıklı hücreler de zarar görerek tümörler hedef alınır.
Rehabilitasyonda; yeme ve konuşma becerileri kazandırılır. Boyunda sertlik, ağrı, yutma güçlüğü ve konuşma problemleri tedavi edilir.
Kaynak.7gunsaglik
X