Yara Yaktırma (Servikal Koterizasyon) Nedir?

Koterizasyon, bir diğer adı ile yara yakma yöntemi rahim ağzında izlenen yaralarda en çok gerçekleştirilen tedavi yöntemidir. Koterizasyon işlemi, rahim ağzında yara tespit edilen hastalara smear testinin ardından smear sonucuna göre yapılmaktadır.

Koterizasyon İşlemi Nasıl Uygulanır?
Hastaya, koterizasyon işlemi jinekolojik muayene masası üzerinde uygulanır ve yaklaşık olarak 4-5 dakika sürer. Lokal ya da genel anesteziye gerek duyulmaz çünkü hasta işlem esnasında hiçbir şey hissetmez. Bundan dolayı işlem muayenehane veya hastanede rahatlıkla uygulanabilmektedir.
Hastanın jinekolojik muayene masasına alınmasının ardından ilk olarak normal muayene spekulum takılır ve serviks görünür. Ardından koter aletinin ucuyla rahim ağzına dokundurarak işlem gerçekleştirilir. En son spekulum çıkarılırarak işlem tamamlanır. Işlemin ardından hasta hemen ayağa kalkar ve gündelik yaşamına devam eder. Ağrı ya da başka bir şikayetle karşılaşılmaz.

Yara Yakma İşlemi Sonrası
Hastanın, yara yakma işlemi sonrası, bir aylık süre boyunca cinsel ilişkiye girmesi uygun değildir. Işlemden sonra ki bu süreçte beyaz, sulu ya da hafif pembe kırmızı karışımı akıntıların gözlenmesi son derece normaldir. Yakılan kısımdaki epitel hücreleri, 1-2 ay içerisinde yenilenerek, iyileşmiş normal bir görünüm kazanır
Kaynak Siteye Teşekkürler.7gunsaglik.com
X