Uyku, Beyindeki Toksinleri Nasıl Temizler?

Beynimiz zor ve yorucu bir günün ardından düşünceleri ve olayları ve bunların yol açtığı toksik etkiyi uyku sırasında temizliyor.

ABD’li bir ekip beynin uykuyu atık düşünce temizleme amaçlı kullandığını ileri sürüyor. Beyin hücreleri nöronlar arasındaki boşlukları açmak ve küçültmek için uykuyu kullanıyor ancak bazı toksik proteinler temizlenmiyor veya zor gidiyor bu da beyinde bozukluklara yol açabiliyor. Beyni ve işlevlerini savunmasız bırakan bu durum öğrenme, anlama, iletişim kurma gibi işlevleri olumsuz etkiliyor. Çok fazla biriken düşünceler toksik etki yaratıyor. Beynimiz öğrendiklerini ve anılarını sabitlemeye motor olarak alışkın. Ancak uyku sırasında rahatlayabiliyor. Kısıtlı enerjisini buradan temin edip depoluyor.

Farkında olmadan uykumuz esnasında dinlenip temizleniyoruz. Beyindeki sinir hücreleri tüm vücutla da bağlantılı ve sinirler de uyku sırasında boşaltılmakta. Hayati fonksiyonlarımızdan biri olan zihnimiz uyanık iken bu görevi yerine getiremiyor uykuda mola veriyor. Nörotoksinlerin dışarı atılmasıyla ilgili çalışmalar Dr. Stanley tarafından yürütülmüştür. Uyku, beynin hücre fonksiyonlarını korur ve toksinlerin girişini engeller. Koruyucu etkileri, Parkinson ve Alzheimer hastalıklarında özellikle devreye girer. Yeteri kadar uyku alındığında beyin daha parlak ve enerjili çalışmayı başarır..Kaynak.7gunsaglik.com .,
X