Yumurtalık Kanseri Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Kadınların korkulu rüyası yumurtalık kanseri da rahim kanseri gibi oldukça yaygın görülüyor.

Peki bu kanser türünün önüne geçmek için neler yapılmalı, kanser neden oluşur en yaygın belirtisi nedir ve tedavi sürecinde kadınları neler bekler?

Kadınlık hormonları östrojen ve progesteronun ana kaynağı olan ve bu hormonları üreten ikiz organlar yumurtalıklardan üretilir. Son yıllarda erken teşhis ile yumurtalık kanserinden kurtulan kadın oranı oldukça fazla.

Belirtileri:
Karnında şişkinlik ya da basınç
Karın ya da pelvis ağrısı
Yemek sırasında çok çabuk doyma
Daha sık idrar yapma.

Bu belirtiler her zaman kanser habercisi olmasa da bir haftadan uzun sürerlerse doktora görünmek gerekir.
Risk faktörü: Aile geçmişi.
Ailede kanser olan ya da olanlar varsa durum risklidir. Yakın bir akrabanın yumurtalık kanseri geçirmesi ciddidir. Meme, rahim ya da kolon kanseri gibi kadınsal hastalıklar da risklidir. Yumurtalık kanserinde aile geçmişi de varsa risk %10 daha fazladır. Bu meme kanseri ile bağlantılı olan BRCA1 ve BRCA2 gen mutasyonlarını da içerir. Aile geçmişi olan kadınların sürekli doktor kontrolünde olmaları gerekir.

Risk faktörü: Yaş.
Yumurtalık kanseri için önemli risk faktörü yaştır. Menopozdan sonraki dönemde risk artar. Hormon tedavisi uygulaması da bu riski artırır. 5 ila 10 yıl boyunca bu dönemde hormon tedavisi olan kadınlarda bu kansere yakalanma riski daha fazla.

Risk faktörü: Obezite.
Obez kadınlarda yumurtalık kanserine yakalanma riski daha yüksek. Ölüm oranları da yine daha fazla. Kilo arttıkça risk artıyor.

Yumurtalık kanseri tarama testleri rutin bir jinekolojik muayene sırasında ortaya çıktıktan sonra düzenli olarak yapılmalıdır. CA-125 protein düzeylerini kontrol eden kan testi gereklidir. Ultrason ile olası risk incelenir. Tarama yüksek risk faktörlü kadınlarda önerilir.

Erken teşhis ve ilk evrede cerrahi uygulanabilir. Yumurtalıklar alınır ve temizlenir. İleri aşamaları için yakın çevre dokular ve riskli alanlar temizlenir.
Kemoterapi genelde ameliyattan sonra verilir. Hedef kanser hücreleri önleme amaçlıdır. İlaçlar ağız ya da iğne yoluyla vücuda verilir. Avastin ilacı uygulanır ve testten geçtikten sonra risksiz ise tedaviye devam edilir.
Referans.7gunsaglik.com.tr
X