Sedef Hastalığı Nedenleri ve Tedavisi

Ciltteki plakların yaygınlaşması sonucu oluşur. Gümüş, beyaz veya kırmızı pullu ve yamalı döküntüler meydana gelir.

Vücudun her yerinde görülür fakat en sık saç derisi, dirsek, diz ve alt sırt bölgesinde görülür. Bu durum bulaşıcı değildir, toplam nüfusun %3ünü etkiler. Sedef hastalığı çocuklara göre erişkinlerde daha sık görülür. Belirtileri kırmızı sivilceler şeklindeki yaralarla başlar. Zamanla büyük ve kalın hale gelir. Döküntülü kaşıntılı ve rahatsız edici boyutlara ulaşır.

Ovuşturunca kolayca kanayabilir. Tırnak sedefi ise deri altına kadar yayılabilir. Tırnağın sarı kırmızı görünmesine yol açar. Tırnaklar çöker ve çukurlaşır. %15 orandaki sedefli kişilerde eklem ağrıları ve iltihaplanma görülür. Artrit orta yaşlarda ortaya çıkar ve 30-50 yaş arasında en yaygındır.

Kesin nedeni bilinmese de uzmanlar bağışıklık sistemi genler ve çevresel faktörlerin neden olduğunu söylüyor. Eski deri hücreleri dört haftada bir yenilenir. Yeni deri dönüşümü sırasında deride iltihaplanma oluşur. Kişiden kişiye bulaşmaz. Sedef hastalığı tetikleyicileri şunlardır. Cilt yaralanması veya enfeksiyonu, duygusal stres, bazı ilaçlar, alkol ve sigara.

Teşhisinde deri kafa derisi ve tırnaklara bakılır. Tanıyı doğrulamak için biyopsi yapılır. Şişme ve eklemlerde ağrı varsa doktorunuz artriti kontrol edebilir. Kan testleri ve röntgen istenebilir. Sedef, tedavi edilmez ancak belirtiler azaltılır ve durum kontrol edilebilir. Tedavisinde, iltihaplanma, yaralar ve kaşıntı cilt hücrelerinin büyüme oranını azaltmak adına kremler kullanılır.

Topikal merhemler hafif durumlarda verilebilir. Kafa derisi için şampuan, steroid topikaller, nemlendiriciler, salisilik asit, antralin, retinoidler, kalsipotriol, (D vitamini türüdür) ilaç olarak verilebilir. Fototerapi, UVB ışını tedavisidir. Cilde uygulanır. Özel bir ışıklı cihaz uygulanır. Bir ilaçla birleştirilir. Yan etkileri olabilir.

Lazer tedavisinde odaklı ışınlar yayılır daha az yan etki gösterir genelde ilk evrede uygulanır. Cilt kanseri için daha az riski vardır. Oral ilaçlar sedefin hafif belirtileri için kullanılır. Biyolojik enjeksiyon veya intravenöz infüzyon ile verilir. Ciddi enfeksiyonlara karşı kullanılır.

Doğal çareler ise şunlardır. Güneşten kaçınmak (%80 sedef riskini artırır), çay ağacı yağı ve yulaf ezmesi karşımı, alkolsüz düzgün beslenme. Klimaterapi ise okyanus ve ölü deniz suyunun iyi geldiği bir yöntemdir. 10 kat daha tuzlu su ve güneş etkisi tedavidir. Stresten de kaçınmak önemlidir.
Referans.7gunsaglik.com.tr
X