Zayıflamak İçin Operasyonlar Bize Göre mi?

Obezite ameliyatları kime uygundur hangi kiloda yapılması uygundur? Herkes zayıflama ameliyatı olabilir mi? Bu operasyon için ayrıntılı bilgiler..

Obezite ameliyatlarının birçok çeşidi bulunuyor. Liv Hospital Obezite Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Koray Tekin, bu yöntemlerle ilgili bilgi verdi:
İnsanlar; uğraştıkları, diyet ve spor yaptıkları halde, neden kilo veremeyip bir de operasyona ihtiyaç duyuyor?
Aslında diyet ve spor yaptığınızda kesinlikle kilo veriyorsunuz. Sorun, bunu devam ettirememek. Kilo vermenin en etkili yolu; hiç şüphesiz diyet yapmaktan geçiyor. Fakat içimizdeki en kuvvetli dürtülerden biri de açlıktır. Bununla ömür boyu mücadele etmek neredeyse imkansız. Zaten yapılan çalışmalar da bunu, 100 kişide sadece üç kişinin başarabildiğini gösteriyor, o da ömür boyu değil. Dolayısıyla daha kolay diyet yapılabilmesi için ameliyat fikri gündeme getirilmiş. İştah baskısını ortadan kaldırdığı için bu yöntemler ile ömür boyu diyet yapabilmek mümkün hale geliyor.

KELEPÇE ARTIK TERCİH EDİLMİYOR
Morbid obezlerde uygulanan bir sürü ameliyat yöntemi var. Bunlar içinde en iyisi hangisi?
Bu yöntemler; iki temel prensibe göre dizayn edilmiş. Biri az yemekle doymak, diğeri ise aldığımız gıdaların emilimini azaltmak. Bu iki etkinin birlikte olduğu yöntemler de var. Ülkemizde bundan yaklaşık beş yıl öncesine kadar mide bandı, bilinen adıyla mide kelepçesi; en sık uygulanan yöntemdi. Bu operasyonda; yemek borusunun hemen altında, midenin üst kısmına silikon bir bant yerleştiriliyor. Bu silikon bant şişirildiğinde, midenin üst kısmında küçük bir odacık oluşuyor. Ve bu odacık hacim olarak küçük olduğu için kişi az miktar gıdayla doyuyor. Bu ameliyat başlangıçta çok tutulmasına rağmen uzun dönemde sorunlar yarattığı için artık en az tercih edilen yöntem haline geldi. Günümüzde en sık uygulanan tekniklerden biri de tüp mide (sleeve gastrektomi) ameliyatıdır.
Neden en sık tüp mide yöntemi uygulanıyor?
Bu yöntemin çok tercih edilmesinin sebebi; az yemekle doymayı sağlamasının yanında, gıdaların da tamamen sindirim sistemi içinde doğal yollardan ilerlemesine imkan vermesidir. Bu durum; vücuda faydalı olan vitamin ve minerallerin emiliminde çok fazla sorun yaratmayacağı için, ömür boyu ilaç kullanımı gereksinimi de daha az oluyor.

ÜÇ GÜN SONRA İŞİNİZİN BAŞINDASINIZ
Ameliyattan sonra hastalar çok zorlanıyor mu?
Ameliyatlar, laparoskopik yani kapalı yöntemle yapılıyor. Bu da hastaların çabuk iyileşmesini sağlıyor. Hastalar, ameliyat olduktan altı saat sonra yürüyebiliyorlar. Ameliyat sonrası burunlarında sevimsiz bir sonda ile uyanmıyorlar. Ertesi gün su ve elma suyu içebiliyorlar. Üçüncü gün ise normal hayatlarına dönüp işlerine bile gidebiliyorlar.

MİDE BY PASS’I OLANA VİTAMİN TAKVİYESİ
Mide by pass’ı denilen yöntemden bahseder misiniz?
Bu ameliyatta; hem küçük bir mide oluşturuluyor, hem de ince bağırsaklarda değişiklik yapılarak alınan gıdaların mide ve oniki parmak bağırsağından geçmeden, ince bağırsaklara dökülmesi sağlanıyor. Mide by pass’ı yöntemi, tüp mide yöntemine göre daha uzun süredir uygulanıyor. Hatta bir ara ABD’de ‘altın ameliyat’ olarak da adından söz ettirmişti. Fakat emilim bozukluğu riski ve gıdaların doğal yollardan gitmemesi gibi nedenler yüzünden; ömür boyu bazı vitamin ve minerallerin dışarıdan alınması gerekiyor. Benim şahsi tercihim, tüp mide yöntemidir. Çalışmalar da tüp mide ameliyatıyla hastaların yüzde 70′inin, verdikleri kiloyu 8-9 yıl almadıklarını gösteriyor.

YAĞ DEPOLAMA SORUNU GENETİKTİR
"Su içsem yarıyor" sözü gerçekten doğru mu?
Bu söz; kişilerin kilo problemlerini anlatmalarının bence en güzel yolu. Neden bazılarının çok yemek yediği halde zayıfken, bazılarının normalden bile az yemesine rağmen kilolu olduğunun cevabını bilmiyoruz. Ben kişisel olarak bunu bir yağ depolama hastalığı olarak görüyorum. İnsan biyokimyası oldukça karmaşık. Metabolizmamız; aldığımız enerjinin ne kadarını depolayacağını, ne kadarını tüketeceğini ayarlıyor. Şişmanlık; bu ince ayar mekanizmasında genetik bir sorunun olduğunu gösteriyor. Yağ depolama sorunu olan kişi "Su içsem yarıyor" cümlesiyle durumu özetliyor.

GIDA TÜRLERİNE DİKKAT ETMELİLER
Ameliyattan sonra kilo verememe ya da tekrar alma gibi bir risk var mı? Bu durumda ne yapıyorsunuz?
Bugüne kadar yaptığım 500 ameliyat içinde, yeterince kilo veremeyen sadece birkaç hastam oldu. Hastalarımızla, ameliyat öncesinde detaylı bir şekilde konuşuyoruz. Onlara ameliyatın başarısında; operasyon sonrasında tercih ettikleri gıda türlerinin çok etkili olduğunu anlatıyoruz. Özellikle karbonhidrat ağırlıklı beslenen ve bizimle ameliyat sonrasında uyumlu gitmeyen kişilerde; nadir olarak yeterince kilo verememe sorunlarıyla karşılaşıyoruz. Bu durumda mide by pass’ı denen ikinci bir ameliyat yapıyoruz. Bu ameliyat sonrasında ise tekrar kilo alma ya da kilo verememe gibi bir sorun neredeyse yok denecek kadar az. Ancak ömür boyu vitamin ve mineral takviyesi şart!


Referans.7gunsaglik.com.tr
X