Anemi Nedir, Kimlerde Görülür, Tedavisi Nedir?

Vücuda oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin yeteri miktarda olmaması veya kaybolması sonucu gelişen rahatsızlıktır.

Kana kırmızı rengini veren hemoglobin kan hücreleri tarafından taşınamaz ve protein eksikliği gelişir. Anemi, 10 genç kız ve kadından 1’ini etkiler. Erkek ve çocuklarda da görülebilir ve bazı hastalıklarla ilişkilidir.

Anemi Belirtileri
İyi bir uykuya rağmen yorgunluk hissi verir. Enerji eksikliği görülür. Bellek ya da ruh sorunları sonucu gelişebilir. Bazı belirtileri yaşamı tehdit edebilir.
Zayıflık
Baş dönmesi
Soluk cilt
Baş ağrısı
El ve ayaklarda uyuşma veya soğukluk
Düşük vücut ısısı

Kalple İlgili Belirtileri
Anemi olan kişilerin kalbi organlara yeteri miktarda kan pompalayamaz. Bu yüzden daha fazla çalışmak zorundadır. Kanda daha az oksijen bulunur. Anormal kalp ritmi, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gözlenir.

Anemi Risk Faktörleri
Kadınlarda kronik anemi riski yüksektir. Ağır adet dönemlerinde kan kaybedenler anemi olabilir. Hamilelik de anemi sebebi olabilir. Kadınların bu dönemde kan hacminde değişimler gözlenir. Böbrek hastalığı gibi kronik sorunlara yol açabilir, kırmızı kan hücreleri vücudun yeteneğini zayıflatır. Demir, folik asit ve B12 vitaminini az almak az tüketmek de anemi sebebidir. Bazı anemi türleri de kalıtsaldır.

Anemi Nedeni: Düşük Demir Emilimi.
Düşük demir oranı anemi sebebidir. Demir içeren besinleri tüketmemekten doğar. Kırmızı et tüketilmelidir. Crohn hastalığı, çölyak, gastrik bypass cerrahisi ya da sindirim sorunları demir alsak bile demir emilimini önler. Demir açısından zengin beslensek bile bu besinler demir emilimimizi önler:

Mandıra ürünleri,
Bazı kalsiyumlu gıdalar,
Kalsiyum takviyesi,
Çay ve Kahve.

Anemi Nedeni: Vitamin Eksikliği.
Kırmızı kan hücrelerinin beslenmesi için B12 vitamini ve folat gereklidir. Bu vitaminleri tüketmezsek anemi gelişir. Otoimmün bir bozukluk ya da sindirim sorunu bu vitaminlerin emilimini zorlaştırır. Hayvansal gıdalar ve tahıllı kahvaltılar iyi bir seçimdir. Folat ise yeşil yapraklı sebzelerde, meyve, kuru fasulye, bezelye, ekmek, makarna ve tahıllarda bulunur.

Anemi Nedeni: Hastalık.
Kronik bir hastalık ya da enfeksiyon daha az kırmızı kan hücresi üretimi demektir. Hemoglobin düşüşüne neden olur. Önemli bir kan kaybı varsa demir eksikliği anemisi gelişebilir. Bazı ilaçlar da buna sebeptir. Doktorunuza başvurunuz. Adette veya başka bir nedenle ağır kan kaybı, ülser, yaralanma veya ameliyatta kan kaybedilir.

Tanı: Tam Kan Sayımı.
Tam kan sayımı testiyle beyaz ve kırmızı kan hücreleri, trombosit ve hemoglobin seviyeleri ölçülür. Boyutu, boyuttaki değişimi, hacmi ve konsantrasyonu değerlendirilir. Demir eksikliği varsa bu hücreler daha küçük olacaktır. İlaç ve tedavi başlatılır.

Tedavi: Takviyeler.
Mineral eksikliği için demir hapları verilir. Demir daha kolay emilir. Portakal suyu ve C vitamini açısından zengin besinler verilir. Çay ve kahveyle içilmez. Doz aşımı zararlıdır. Folik asit ve B12 takviyesi de verilebilir.

Tedavi: İlaçlar.
Bağışıklık ya da böbrek hastalığı için prednizon, kortikosteroid veya hydroxyruea ilaçları önerilebilir. Kırmızı kan hücreleri bozukluğunda sorunları düzelten ilaçlardır.

Anemiyi Önlemek.
Sağlıklı beslenmek, demir içeren gıdalar yağsız kırmızı et, karaciğer, balık, mercimek ve fasulye, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kuru meyveler tüketilmelidir. Ayrıca yumurta ve süt ürünleri, ıspanak, ve muz gibi vitamin B12 ve folik asit içeren gıdalar yiyin. Demir, B12 ve folik asit: Birçok ekmek, tahıl ve diğer gıdalarda bulunur. Narenciye, diğer meyve ve sebzelerde bulunan C vitamini, vücudunuzun demiri emmesine yardımcı olacaktır.

Referans.7gunsaglik.com.tr
X