Bir beyin sarsıntısı veya kafa travması çocuklarda depresyon riskini artırıyor. Araştırmalara göre beyin hasarı yaşayan çocuklarda depresyon tanısı daha fazla konulmakta.
%5 ila %15 arası bir oran söz konusu. Çocuk nöropsikologları çalışmaya dahil edilmiştir. Doktorlar kafa travması sonrasında kafada yapısı değişen parçalar ile depresyon ve anksiyete gibi davranış bozuklukları ve duygudurum değişiklikleri arasındaki bağlantıyı ortaya çıkarmıştır.
Çocukların bu aşamadan sonra değerlendirmeye alınması gereklidir. Yakın takip hastanın iyileşmesi adına gereklidir. 18 yaşından küçük 82000 çocuk üzerinde yapılan araştırmalarda kafa travması sonrası depresyon ve benzeri sorunlar gelişen çocuk sayısı 2000 olarak tespit edilmiştir.
3100 çocuk beyin travması geçirmiştir. Aile geliri, annenin ruh sağlığı gibi etkenler de çocuk depresyonunda etkili faktörler. Hafif veya şiddetli olması önemli değil, beyin sarsıntıları ve travmaları depresyon riskini 2 kat artırmakta. Konsantrasyon güçlüğü, çevreye olan farkındalık durumları da beyin işlevlerinde yer aldığından bu işlevlerde de azalma görülür.
Sosyalleşme yeteneği azalır. Annelerin ve ailelerin kafa yaralanmalarına karşı önlem alması, bisiklette kask takmalarını sağlaması, güvenlik ekipmanlarını kullanmayı öğretmesi gerekiyor. Aşırı ve sert sporlar, sert zemin oyunlarından kaçınmaları önemlidir..Kaynak.7gunsaglik.com .,