En başta portakal tavsiye ediliyor. Soğuk kış günlerinde hangi besinleri tüketmeliyiz? Uz. Dyt. Şefika Aydın Selçuk direnci yükselten besinleri anlatıyor..
Soğuyan havalar nedeni ile hastalıklar da salgın halinde yayılabiliyor. Bu tür geçiş mevsimlerinde ruhsal ve fiziksel yönden sağlıklı kalmak için, doğru beslenerek bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekiyor. Memorial Ataşehir Hastanesi’nden Uz. Dyt. Şefika Aydın Selçuk, direnci artıran beslenme yollarını şöyle sıralıyor…
PORTAKAL
Bu aylarda hastalıklardan koruyucu besinlerin başında mandalina ve portakal gelir. C vitamini ihtiyacının karşılanabileceği meyveler soğuğun olumsuz etkileri vücuttan silinebilir.
MUZ
Muz, ceviz, badem ve ananas mutluluk hormonu salgılanmasını sağlar. Böylece güneşin sıkça görülmediği günlerde kişi sürekli yemek düşüncesinden kurtulur.
ISPANAK
Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, maydanoz ve yeşilbiber ile sebze yemeklerinin içerisinde kullanılacak kuru baklagiller hem demir hem de protein alımında yardımcı olur.
SU
Su vücudun asit ve baz dengesinde, midenin rahat çalışmasında ve kişiye tokluk hissi uyandırmakta oldukça etkilidir. Günde en az 8 bardak su içmek gerekir.
ZEYTiNYAĞI
Vücuda yağ alımı özellikle zeytinyağı ve sıvı yağlardan karşılanmalıdır. Katı yağlar ileriki dönemlerde damar çevresinde toplanarak kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere obezite ve pek çok kronik hastalığa davetiye çıkartır.
SÜT
Bu dönemlerde kalsiyum alımı da oldukça önemlidir. Her akşam yatmadan önce içilecek bir bardak süt, kadınlarda ileride yaşanabilecek kemik erimesi riskini düşürecek, gençlerin gelişiminde kemik ve diş sağlığı üzerine etki edecektir.
BALIK
Balık, Omega 3 yağları göz ve beyin sağlının gelişmesi için her yaşta sürekli önerilen bir besindir. Balık tüketimi haftada 3 günden fazla olabilir.
PAPATYA ÇAYI
Sıvı tüketimi konusunda bitki çaylarından da faydalanılabilir. Papatya çayının rahatlatıcı, ve soğuk algınlığından koruyucu etkisi vardır.
Kaynak Siteye Teşekkürler.7gunsaglik.com