Çölyak hastalığı glutan alerjisinden kaynaklanan ince bağırsakta görülen bir hastalıktır. Bu alerji ise buğday, arpa ve çavdarda bulunan proteinde bulunur. Ayrıca gluten enteropati olarak biline bu durum, optium sağlık açısından besinlerin bağırsak tarafından emilmesini de önler. Çölyak hastalığına, aşırı kilo kaybı ve yetersiz beslenme gibi yan etkilere ve belirtilere yol açar. Belirtileri bilirseniz kolları erken sıvar ve iyileşmeye bakarsınız. Iyi bir gluten diyeti ile tedavi mümkündür. Çölyak hastalığı en sık bebeklerde ve çocuklarda görülür.
Aynı zamanda erişkinlerde de ani bir hastalık olarak ortaya çıkabilir. Bebekler ve çocuklarda açıklanamayan kilo kaybı ilekendini gösterir. Yetişkinlerde ise belirtiler yavaş yavaş ve uzun süre içinde ortaya çıkar. Birkaç hafta içinde hızlı kilo kaybı görülür. İştahınıza dikkat edin. Çocuklarda genelde yemek yeme reddedilir iştah azalır. Yetişknlerde genel olarak kötü duygular, iştahsızlık ve besin emiliminde yetersizlik görülür. Bağırsaklarda kötü hareketlenmeler hafif renk değişimleri ve kötü koku görülür. Idrar ve dışkıda değişmeler görülür.
Hububat ürünleri tüketildiğinde özellikle göze çarpan gaz sıkıntısı ve sancıları görülebilir. Karnınıza dokunun. Şişkin mi buna bakın. Dokununca rahatsızlık ve ağrı görülür. Alt karın sistemi ile lokalize olmuş bir rahatsızlıktır. Yaş ne olursa olsun mutlaka doktor kontrolü gerektirir. Bireyde yorgunluk belirtileri görülür, yetersiz beslenme sonucu vitamin ve mineral alamayan kişilerde genelde yorgunluk görülür.
Uyuşukluk, yorgunluk, uyku hali, ruh hali değişimleri ve mizaç değişimleri de görülen diğer belirtilerdendir. Ishal, kabızlık, kaşıntı, cilt ve deri döküntüleri, karıncalanma, eklem ağrısı, ağız yaraları, geç gelişme, ince kemik, kısırlık, baş ağrısı ve asabiyet de görülür. Bazen bazı çölyak hastalarında hepatitten siroza kadar değişebilen karaciğer tutulumu gibi hastalıklar ortaya çıkabilir.Sonuçta, nedeni anlaşılamayan bir hastalık tablosunda yukarıda bahsedilen belirtilerin bir, veya birkaçı tabloya eşlik ediliyorsa, çölyak hastalığından şüphe edilmeli ve araştırılmalıdır.
Kaynak Siteye Teşekkürler.7gunsaglik.com