Beynimiz yaralanmalara ve zarar görmeye çok müsait hassas bir organdır. En iyi şekilde korumamız gerekir.
Kafatası içine oturan beyin kemiği ve iç sıvısı dış etkenlere karşı korunmalıdır. Her hareketten etkilenebilir. Travmatik beyin hasarı sabit beyin fonksiyonlarını etkiler ve bozar. Kafaya alınan sert bir darbe morarma, kan damarlarında kırılma ve beyin sinirlerinde hasara yol açar. Kafatası açılabilir beyin kanaması veya sarsılmasa yaşanabilir.
Kafatasından içeri beyne isabet eden bir nesne veya içeri sızan bir madde buna sebeptir. Beynin ileri geri sallanmasıyla sarsıntı meydana gelir. Futbol veya araba kazası gibi nedenlerle yaşanır. İyileşmek için uzun süreler gerekebilir dinlenme şarttır yoksa kalıcı hasar oluşabilir.
Belirtileri, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma, bulanık görme, baş ağrısı, beyinsel işlevlerde bozukluklardır. Bir dizi test ile beyin hasarı teşhis edilir. Bellek, konsantrasyon, yetenek, problem çözme gibi işlevler için testlerden geçilir. Bilgisayarlı tomografi ve MR görüntüleme cihazlarına girilir.
Zar zor hatırlanmaya başlandıysa sorun ilerliyor demektir. Uzun süreye kadar hafıza kaybedilebilir. Ayrıca bu durum yaşlılıkta parkinson ve alzheimer gibi rahatsızlıklara olanak verir. Düşmek, itmek, çarpmak ve benzeri sert spor ve eylemlerden kaçınmak koruyucu tedbirleri almak örneğin kask takmak önemlidir..Kaynak.7gunsaglik.com .,