Kalp Sağlığına Etkili 8 Öneri – Dr. Sinan DAĞDELEN

1. HAFTADA EN AZ 3 GÜN TEMPOLU YÜRÜYÜN:
Türk Kardiyoloji Derneği tarafından yapılan TEKHARF (Türk Erişkinlerde Kalp Hastalıkları ve Risk Faktörü) çalışmasında, düzenli ve doğru egzersiz yapmanın kalp hastalıkları nedeniyle oluşan ölümlerde yüzde 23 oranında azalma sağladığı ortaya konmuş.

Bu nedenle kalp sağlığınız için mümkünse her gün, değilse haftanın 3-4 günü, en az 30 dakika ve yüzme, bisiklete binme gibi aerobik özellikte egzersiz yapın.

2. SİGARA İÇMEYİN:
Araştırmalar, bir adet sigaranın kan damarlarının 20 dakika boyunca büzüşmelerine yol açtığını ortaya koyuyor. Sigara kullanımına bağlı olarak da kanda pıhtılaşma artıyor ve bu durum dolaşım bozukluğunun ilerlemesine yol açıp kalp krizine neden oluyor.

3. DİYABETİNİZİ KONTROL ALTINDA TUTUN:
Amerikan Diyabet Derneği, kalp sağlığı için açlık kan şekerinin 12/ mg’dl ve glukoz hemoglobinin de yüzde 7’nin altında olması gerektiğine dikkat çekiyor. Kan şekerinizi kontrol altına almak için sağlıklı beslenmeye özen gösterin, ideal kilonuza ulaşın, haftada en az 3 gün 30’ar dakika egzersiz yapın ve alkol tüketimini kısıtlayın.

4. KAN BASINCINIZI İDEAL SEVİ- YELERE DÜŞÜRÜN:
Hipertansiyon sorununuz varsa, orta yaşlı veya diyabetik iseniz kan basıncınızın 130/85 mmHg’nin altında, ileri yaşta iseniz 140/90 mmHg’nin altında olmasına dikkat edin.

5. FAZLA KİLOLARINIZDAN KURTULUN:
Kalp sağlığınız için ideal kilonuzu korumaya çalışın. Çünkü sadece yüzde 10’luk bir kilo kaybı bile kalp krizine neden olabilen kötü huylu kolesterol ve trigliserid değerlerinin ciddi oranda düşmesine yardımcı oluyor. Şişmansanız kilolarınızdan bilinçli bir beslenme ve egzersiz programıyla kurtulun.

6. TESTLERİNİZİ YAPTIRIN:
Hastalıkların başarıyla tedavi edilmesinde erken teşhis anahtar bir rol üstleniyor. Bu nedenle birinci derece akrabalarınızda kalp ve damar hastalığına yakalananlar varsa, şişmansanız, diyabet ya da yüksek tansiyon hastası iseniz ve sigara kullanıyorsanız testlerinizi yaptırın.

7. STRESİN ESİRİ OLMAYIN:
Öncelikle sizi sıkıntıya sokan nedenleri düşünün. Bu sorunları ortadan kaldırmakta güçlük çekiyorsanız, bir uzman yardımı alın. Masaj, yoga ve meditasyon gibi çeşitli teknikler de sakinleşmenizi sağlar.

SEBZE-MEYVE TÜKETİN
* YAĞ tüketiminiz diyetinizin yüzde 30’unu geçmesin.
* HAFTADA en az 2 gün balık tüketin.
* GÜNLÜK tuz alımını 5 gram ile sınırlandırın.
* GÜNDE en az 5 kez taze sebze ve meyve yiyin.
* KIRMIZI eti haftada 1-2 olmak üzere yaklaşık 100’er gram tüketin.
* SÜTLÜ tatlı tercih edin.
* RİGLİSERİD değeriniz yüksekse alkolü bırakın.
* GÜNDE 50-90 mmol potasyum alın ve yeterli miktarda kalsiyum ile magnezyum içeren besinler tüketin.
* SAKATATTAN kaçının.
* KARİDES, midye ve kalamar yemeyin.
* TAM yağlı etler, sucuk, salam, sosis tüketmeyin.
* TEREYAĞI, kuyruk yağı, iç yağı ve margarin yağını yasaklar listesinde tutun.
* KAYMAK, krema, mayonez, çikolata ve yağlı soslardan uzak durun.

Prof. Dr. Sinan DAĞDELEN
Kaynak Siteye Teşekkürler.7gunsaglik.com
X