Ritim Bozukluğu ve Çarpıntı Tedavisi

Kardiyoloji Anabilim Dalı Dr. Serkan Saygı kalp çarpıntısının nedenleri ve çarelerini anlatıyor..

Elektrofizyolojik çalışma yöntemiyle sık çarpıntı yakınması olan ve uzun yıllar ilaç kullanmak zorunda kalan hastalar tam olarak tedavi edilebiliyor.

Ritim bozukluğunun her yaş grubunda görülebileceğini söyleyen ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Dr. Serkan Saygı, çarpıntı, nefes darılığı gibi şikayetleri olan hastaların elektrofizyoloji alanında uzmanlaşmış kardiyologlara başvurması gerektiğini söyledi.

Saygı, “Kalp ritminde problem olan hastaları daha önce ilaçlarla tedavi etmeye çalışıyorduk. Fakat son zamanlarda gelişen teknolojiyle cerrahiye yakın bir yöntemle hastaları tedavi edebiliyoruz. Ritim bozukluğuna yol açan kalp dokularını, radyofrekans enerjisi kullanılarak, aritmiden sorumlu olan bölgeyi yakarak veya dondurarak tedavi edebiliyoruz. Elektrofizyolojik çalışma anjiyografiye benzemekle beraber biraz daha farklı. Hastaya genel anestezi verilmiyor.

Anjiyografiye göre riskleri daha düşük. Hastanın atar damarı üzerinden değil toplardamarı üzerinden müdahale yapılıyor. Kasık damarlarına yerleştirilen ince kılıflardan geçirilerek, kalbe elektrod kateter denilen ince kabloların yerleştirilmesiyle kalbin o bölgesine ulaşıyoruz. Bu bölgedeki dokuları hasarlamaya çalışıyoruz. Bu işlemler temelde düşük riskli uygulamalardır. Ancak her işlemde olduğu gibi bazı sıkıntıları da beraberinde getirebilir. Ölüm ihtimali çok düşüktür ve güvenli bir sistemdir” dedi.
Referans.7gunsaglik.com.tr
X