Çocuklarda Tansiyon Hastalığı ve Tedavisi

Antalya’da böbrek damarındaki darlık nedeniyle 8 yaşında tansiyon hastası olan ve günde 4 farklı tansiyon ilacı kullanan Mustafa Tuncay Mete, Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen bir yöntemle sağlığına kavuştu.

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi’nde ameliyat edilen Mustafa Mete’nin böbreği çıkarıldıktan sonra atardamarının dar olan kısmı kesildi. Ardından böbrek tekrar nakledildi. Tansiyonu düzelen Mustafa, ilaçlardan ve bitmek bilmeyen baş ağrısından kurtuldu.


8 YAŞINDA TANSİYON HASTASI
Antalya’da yaşayan lise öğrencisi 16 yaşındaki Mustafa Tuncay Mete, 8 yıl önce şiddetli baş ve karın ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Yapılan tetkiklerde küçük çocuğun tansiyon hastası olduğu ve tansiyonun 200’lere çıktığı belirlendi. Tansiyonunun nedenini belirlemek için araştırma yapan doktorlar, yüksek tansiyonun sol böbrek atardamarının dar olmasından kaynaklandığını tespit etti. Bunun üzerine anjiyo yaparak damarın genişletilmesine karar verildi. Ancak 8 kez anjiyo yapılmasına rağmen başarılı olunamadı.

SAĞLAM DAMARA BAĞLANDI
Henüz 8 yaşında tansiyon ilacı kullanmaya başlayan Mustafa Tuncay Mete’nin baş ağrıları ve kullandığı ilaç sayısı her geçen gün artından dar olan atardamara cerrahi müdahale yapılmasına karar verildi. Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ve Yrd. Doç. Dr. Ayhan Mesci tarafından ameliyata alınan Mustafa’nın böbreği, laparoskopik yöntemle çıkarıldı. Ardından damarın dar olan kısmı kesilip, böbrek aynı kesikten tekrar sağlam damarlara nakledildi.

İLAÇLARDAN VE BAŞ AĞRISINDAN KURTULDU
Operasyonun ardından sağlığına kavuşan Mustafa Mete, hem tansiyon ilaçlarından hem de şiddetli baş ağrılarından kurtuldu. Sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu söyleyen Mete, "Hastalığım nedeniyle haftanın 5 günü hastaneye gidiyordum. Hiçbir sosyal aktiviteye katılamıyordum. Bisiklete bile binemiyordum. Çok istememe rağmen karete yapamıyordum ve futbol oynayamıyordum. Hocalarımdan da izin aldım, spor yapacak düzeye geldiğimde karete kursuna yazılacağım" dedi.

ÇOK NADİR RASTLANAN BİR DURUM
Mustafa Tuncay Mete’ye çok nadir görülen bir tansiyon hastası olduğunu belirten Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ise, "Mustafa renovasküler hipertansiyon hastasıydı. Tansiyon sorununu düzeltmek için çeşitli müdahaleler yapılmış, ancak sonuç alınmayınca cerrahi müdahaleye karar verildi. Operasyonda böbreği laparoskopik yöntemle çıkardık. Atardamarın dar olan kısmını aldıktan sonra böbreği aynı kesikten naklettik. Bu çok nadir yapılan bir operasyon ve Türkiye’de ilk kez yapıldı. Ameliyattan önce tansiyonu 200’lere çıkıyordu, şimdi 120’lerde ve hiç ilaç kullanmıyor" diye konuştu.Referans.7gunsaglik.com.tr,
X