Göz bir fotoğraf makinası gibidir. Göz kapakları diafram görevini görür, yani açıldığı anda ışık gözün içine ulaşır ve görüntü oluşur. Gözün renkli kısmı olan iris gözün içine ulaşan ışığın miktarını ayarlar. Gözün saydam ön camı yani kornea ve gözün içindeki lens ise nesnelerden gelen ışınları kırarak sinir tabakası üzerine odaklanmasını sağlarlar. Bu sinir tabakasına retina denilir, ince bir zar şeklinde gözün arka yüzeyini örter ve fotoğraf filmi gibi ışığa duyarlıdır. Işık retinaya ulaştığında bir resim alınır. Daha sonra bu resimle ilgili mesaj görme siniri aracılığı ile beyne iletilir. İşte o zaman gerçekten görmüş oluruz. Normal bir görüş için bu yapıların hepsinin birlikte sağlıklı olarak çalışması gerekir.
NormalSağlıklı
bir gözde cisimlerden yansıyan ışınlar gözün görme merkezinde odaklanır ve kişi gözlük ya da kontaklens ihtiyacı olmadan net bir görüş elde eder
Miyop
Cisimlerden yansıyan ışınlar tam olarak görme merkezinde değil daha önde odaklanıyorsa gözde miyopi vardır ve kişi uzağı yakına göre daha bulanık görür. Gözlük-Kontaktlens kullanımıyla görüntü netleştirilebileceği gibi Excimer Laser klasik yöntemiyle miyopi tamamen tedavi edilebilir.
Hipermetrop
Cisimlerden yansıyan ışınlar tam olarak görme merkezinde değil daha arkada odaklanıyorsa gözde hipermetropi vardır ve kişi yakını uzağa göre daha bulanık görür.Gözlük-Kontaktlens kullanımıyla görüntü netleştirilebileceği gibi Excimer Laser&Lasik yöntemiyle hipermetropi tamamen tedavi edilebilir.
Astigmat
Gözün kornea dokusundaki şekil bozukluğundan dolayı cisimlerden yansıyan ışınlar görme merkezinde değil iki farklı noktada odaklanıyorsa astigmat kusuru oluşur.Kişi hem yakın hem uzak mesafede net göremez.Gözlük-Kontaktlens kullanımıyla görüntü netleştirilebileceği gibi Excimer Laser KLasik yöntemiyle astigmat tamamen tedavi edilebilir.
Glokom
Göz içi sıvısında basıncın artmasıyla birlikte optik sinirde hasar meydana gelir. Bu hasar görme alanındaki
Göz içi sıvısındaki basıncın artmasıyla birlikte optik sinirde hasar meydana gelir.Bu hasar görme alanındaki daralmayla kendini belli eder.Başlangıç safhasında belirti vermeyen bu sinsi hastalık düzenli yaptırılacak detaylı göz muayenesinde erken teşhis edildiğinde görme kaybına sebep olmadan damla, yağ lazer ya da gerekli görülürse ameliyatla kontrol altına alınabilir.
Katarakt
Katarakt gözün içinde bulunan doğal lensin saydamlığını kaybederek opaklaşmasıyla olur. Kişi net göremez Katarakt gözün içinde bulunan doğal lensin saydamlığını kaybederek opaklaşmasıyla oluşur.Kişi net göremez ve renklerde soluklaşma olur.Kataraktın oluşumunda çeşitli etkenler rol oynar ancak en sık rastlananı genellikle 60 yaş üzerinde yaşa bağlı oluşmasıdır.Fako (dikişsiz katarakt ameliyatı) yöntemiyle tedavisi başarıyla yapılmaktadır
Makula Dejenerasyonu
Retina üzerinde bulunan ve makula denilen görme merkezinin yapısının yaşla bağlı olarak bozulmasıyla oluşan bu hastalıkta kişi merkezi görme duyusunu kaybeder.Uzun yıllar yapılan araştırmalar sonucunda 2000 yılında FDA tarafından onaylanan Fotodinamik Lazer yöntemiyle makula dejenerasyonunun bazı tiplerinin tedavisi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi başta olmak üzere devlet hastanelerinde başarıyla yapılmaktadır
Retina Dekolmanı
Görmemizi sağlayan retina dokusunun çekilerek yerinden ayrılmasıyla kişinin görmesi aniden siyah bir perdeyle kapatılmışcasına azalır. Böyle bir durumda görmenin tamamen kaybedilmemesi açısından acil cerrahi müdahele son derece önemlidir.
Uçuşan Sinekler
Gözünüzün hareketleriyle birlikte haraket eden bir takım gölgeler görüyorsanız bu çoğu zaman göz içi sıvısının bazı yerlerde yoğunlaşmasından dolayı olup zararsız olabileceği gibi nadiren retina dekolmanın ilk belirtisi de olabilir.
Retina Yırtılması
Retina dokusunda ufak bir delinme ya da yırtılma meydana geldiğinde kişi nesneleri çarpık görmeye başlar ve ışık çakmaları oluşur. .Kaynak.http://7gunsaglik.com